2016. augusztus 14., vasárnap

NYERHET-E MÉG DONALD TRUMP?

ÖRÜLÜNK, VINCENT BLOG
Szerző: jotunder
2016.08.13.


Nem az az érdekes, hogy én mit gondolok erről (gondolhatok-e én így bele a levegőbe valamit is?), hanem az, hogy mit gondolnak az amerikai elemzők.

Kedvenc választási szakértőm (politikában és sportban utazik) Nate Silver a
fivethirtyeight.com-tól az összes információ, közvélemény kutatás, gazdasági állapot, történelmi adat fényében 22.4 százalék esélyt ad Trumpnak a győzelemre. Ha kizárólag a közvélemény kutatásokra hagyatkozik, akkor Trump esélye csak 12.2 százalék. A "now-cast" azaz a "mi történne, ha ma lennének a választások?" szekcióban Trump esélye 9.2 százalék.

Larry J. Sabato "
Kristálygömb"-jét és a 270towin.com-ot is érdemes megnézni. Így az ember napra kész lehet a nemtudásban.
Amit ma lehet (nem)tudni az nagyjából a következő.

270 elektori szavazat kell a győzelemhez (döntetlen esetén az államok képviselőcsoportjai döntenek, minden államnak egy szavazata lesz, tehát Washington DC nem szavazhat, ebben az esetben azonban szinte biztos, hogy Trumpnak lesz több állama). Van valamennyi vita azon, hogy hány biztonságos állam létezik Hillary Clinton számára, de a 270towin 217 biztosan demokrata elektori szavazata kiindulási alapnak elég jó. 

Clintonnak elég Floridát (29), New Hampshire-t (4) és Pennsylvania-t (20) megnyernie ahhoz, hogy meglegyen a 270 elektori szavazata (igen, előfordul, hogy egy-egy elektor nem úgy szavaz, ahogy várják, de a modern időkben általában az történt, hogy egyetlen elektor szavazott máshogy, mint az várható volt, és számos állam törvénnyel akadályozza meg az effajta viselkedést).


Érdemes ugyanezt az Obama-Romney meccs szempontjából is megnézni. Romney valamennyivel jobban szerepelt Obama ellen, mint McCain. Obama 332 elektori szavazatot szerzett, Romney pedig 206-ot. Minden olyan államban, ahol 2012-ben Obama nyert Clinton az esélyesebb, de 9 ponttal vezet Észak-Karolinában és kisebb előnye van Georgiában és Arizonában is. A legneccesebb négy állama talán: Ohio(18), Iowa(6), Nevada(6) és Florida(29). Látható, hogy ha mégsem nyeri meg Észak-Karolinát, és mind a négy billegő államot elveszíti, még mindig 273 elektori szavazata marad, amivel nyer...

ITT OLVASHATÓ  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.