2016. augusztus 14., vasárnap

PACO ÉS MAHAVISHNU MONTREUX-I EMLÉKE

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.08.13.


Megjelent DVD-n és dupla CD-n Paco de Lucia és John McLaughlin 1987. július 15-i montreux-i koncertje. A két legendás gitáros közül sajnos a spanyol már két és fél éve nincs az élők sorában. Az El País munkatársa a nagyszerű felvétel megjelenése alkalmából McLaughlinnal beszélgetett.
 
„Jól emlékszem arra az éjszakára. Paco és én olyan összhangra jutottunk, amilyenre senki mással, még magával Miles Davis-szel sem. Mindenféle őrültséget csináltunk, éreztük, hogy meg tudunk csinálni mindent, ami eszünkbe jut. Csak a közönség reakcióját kellett figyelnünk” – lelkendezett 29 év után is az egykori „Mahavishnu”.
 
McLaughlin, aki a madridi Botanikus Éjszakák fesztiválján lépett fel, elmondta, hogy gyerekként a flamencóért rajongott, mielőtt jazz-muzsikus lett belőle. „Képzelje el, egy skóciai faluban, ahol senki sem ismerte a flamencót! Szerencsére volt egy testvérem, aki Manchesterben tanult, és akit havonta egyszer meglátogatottam.” Egy alkalommal vele jutott be egy pubba, és ott hallott egy Pepe Martinez nevű gitárost flamencót játszani. Két évtizeddel később, miután hallotta Paco de Luciát a rádióban, kapcsolatba lépett a lemeztársasággal, amely elintézte, hogy találkozhasson vele. „Nemcsak nagy zenész volt, hanem nagy személyiség is” – mondja róla John...

ITT OLVASHATÓ

20 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.