2016. augusztus 3., szerda

ÖLETTEK-E ADÓJOGÁSZT PUTYINÉK? KÖNYVET ÍRT A MAGNYITSZKIJ-ÜGYET KIROBBANTÓ SPEKULÁNS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2016.08.03.


Hogyan csinált a Putyin-rezsim emberijog-védőt egy kőkemény amerikai-brit kapitalistából? Mi az igazság a befektető orosz ügyvédje halálesete ügyében? Mi történik azokkal, akik ujjat húznak az orosz oligarchákkal? Bill Browder Vörös jelzés című könyve kötelező olvasmány azoknak, akiknek életkoruk miatt nincsenek vagy megkoptak az emlékei a szovjet-csatlós Magyarországról, de főképp azoknak, akik szerint nem is olyan nagy baj, hogy Komp-ország megint Kelet felé tart.

„Jó esély van rá: Putyin vagy a rezsim emberei egy napon majd megöletnek” – ezt a szerző írja magáról, egy szám első személyben, minden különösebb paranoia nélkül, mintegy a könyv összegzéseként, arra kérve az olvasót, ossza meg a történetet, mert ez az egyik óvintézkedés, amit tett, és ami szerinte többet ér „egy hadseregnyi testőrnél”.

Bill Browder elkövette azt a hibát, hogy Oroszország legnagyobb külföldi magánbefektetője lett – 2005-ig legalábbis ez volt a helyzet saját közlése szerint. Ekkor azonban fordult a kocka: nemkívánatos személynek titulálták a Kremlben, kiutasították az országból. Ügyvédje, akit később őrizetbe vettek, több mint különös körülmények között meghalt az előzetes letartóztatásban – ezek a szikár tények.

A Vörös Jelzés című könyvben Browder saját tapasztalatait és nyomozásainak eredményét írja le: magas rangú orosz közhivatalnokokat gyanúsít csillagászati összegű korrupciós bűntettekkel, személyes motiváltságú bosszúhadjárattal, s elsősorban azzal, hogy a Browdernek dolgozó orosz adójogászt, Szergej Magnyitszkijt meggyilkolták...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.