2016. augusztus 10., szerda

VERÉSSEL, SOKKOLÓVAL, KUTYÁKKAL FOGADJÁK A KERÍTÉST MEGMÁSZÓ MENEKÜLTEKET, ALJAS DOLGOK TÖRTÉNNEK A DÉLI HATÁRON

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Banai Tibor Péter
2016.08.10.


Egyre kritikusabb a menekülthelyzet a szerb-magyar határon. A horgosi hevenyészett „sátorvárosban” egyre többen várakoznak siralmas tábori körülmények közt, míg a zöldhatáron hatóságnak látszó egyenruhások rendszeres durvaságairól szólnak a hírek. Mégis újra megjelentek a menekültek Budapesten. Helyzetjelentés a déli határról és a fővárosból. Banai Tibor Péter videoriportja.


Az elmúlt időszakban többször jártunk a horgosi tábor területén, legutóbb akkor, amikor 130 menekült éhségsztrájkot folytatott a szerb tranzitzóna előtti lepusztult prérin. Kétszáz kilométert gyalogoltak a negyven fokos kánikulában Belgrádtól odáig. Akkor már napok óta ücsörögtek a naptól kiégett fűben – jól elkülönülve a tábortól – leragasztott szájjal, transzparenseiket szorongatva. Előttük a nekik biztosított élelmiszerek érintetlenül egy halomba halmozva, tőlük 50 méterre, velük szemben, szerb rendőrök hátratett kézzel sorfalat álltak. Mindenki szenvedett a reggeli hőségben, a menekültek, a rendőrök és mi is.

Abdul Malik 24 éves fiatal férfi az afganisztáni Kandaharból. Tavaly indult útnak. Kandahar a tálib mozgalom fellegvára, ott mindig kemény volt az élet, a hosszú harcok sem füstölték ki onnan maradéktalanul a tálibokat. Arrafelé általában két választás van: „a Korán vagy a kard” – ő a harmadik utat választotta, elmenekült.

A tavalyi menekültáradattal el is jutott Németországba, de idén, annak ellenére, hogy a háborús Afganisztánból jött, visszatoloncolták Bulgáriába, mert ott regisztrált először. Bulgáriában nem látják szívesen a menekülteket, de jól szervezett csempészhálózat működik, így 700 euróért ismét becsempészték Szerbiába, egészen Belgrádig vitték. Egy hónapot tengődött ott, és ezzel a sztrájkoló csoporttal gyalogolt idáig. Amikor rákérdeztem, hogy mit várnak a demonstrációtól, világosan fogalmazott:

„Mi nem azt mondjuk, hogy nyissák meg nekünk a határt, csak azt akarjuk a magyar hatóságtól, hogy egy kicsit gyorsítsák meg az eljárást.” Kritizálta a táborban uralkodó körülményeket, és demonstrációjukkal erre is fel akarták hívni a nyilvánosság figyelmét. Elmondta, hogy mindenki tisztában van a szigorú magyar határvédelemmel, a hatósági túlkapásokkal, de ennek ellenére sokan választják az illegális utat, főleg azok, aki már hosszú hónapokat rostokoltak a határon, és már nem bírják tovább a körülményeket...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.