2016. szeptember 21., szerda

A BALOLDAL PÓTCSELEKSZIK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.09.21.


Ha volt párt, amelynek nem kellett volna megszólalnia a Nemzeti Választási Irodának a népszavazás útmutatójával kapcsolatban, akkor az a Gyurcsány Ferenc által elnökölt Demokratikus Koalíció. Ugyanis a DK arra buzdítja híveit, hogy maradjanak távol az október 2-ra kitűzött népszavazástól. Ehhez képest Molnár Csaba, a párt alelnöke (a címképen) törvénysértőnek mondta a segédletet, amely bemutatja, hogy csak az az érvényes szavazat – de az mindenképpen érvényes –, amelyen vagy az IGEN, vagy a NEM feletti körben (de csak azon belül) két vonal metszi egymást, függetlenül attól, hogy azok egyike, vagy másik a lapon hol ér véget, s hogy egyébként mit firkáltak még az ívre.

Minthogy a párt – a csatolt táblázatban szereplő más ellenzékiekkel együtt – eleve partvonalon kívülre lőtte magát, dr. Molnár hangoskodása amolyan pótcselekvés. Miközben nekem sincs kétségem aziránt, hogy a nem magyar állampolgárok úgymond kötelező betelepítésével kapcsolatos népszavazás szemfényvesztés, azt érzékelem, hogy a DK – akár az MSZP, az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért, a MoMa, az LMP – nem bízott abban, hogy képes felvenni az eléje dobott kesztyűt. E pártok – fölöttébb szokatlanul – közéleti aktivitás helyett passzivitásra biztatják, többé-kevésbé magára hagyják lehetséges szavazóikat.

Nem leplezik le a Fideszt

Akárhogy is, de úgy tűnik fel, hogy nincs érdemi és hatásos mondanivalójuk a Fidesz akciójáról. De mert hallgatni mégsem lehet, marginális ügyekbe kötnek bele. Úgy, ahogyan ezt Molnár Csaba tette most, szerintem megalapozatlanul. Hiszen mindössze annyi történt, hogy a választási iroda, amely olykor mintha hajlamos lenne szívélyesebben viszonyulni a kormányzó párthoz, ezúttal csupán megjelenítette, hogy mit is ír elő a jogszabály az érvényes, illetve az érvénytelen szavazólapokról. Ha úgy tetszik, elvégezte azt a munkát, amit maguknak, a pártoknak is érdemes lenne elvégezni saját választóik körében minden szavazás előtt annak érdekében, hogy minél alacsonyabb legyen a rájuk leadott érvénytelen voksok száma.

A DK alelnökének megszólalása már csak emiatt is pótcselekvés. De még inkább az, ha arra gondolunk, hogy a migránsozás következtében emberek millióit fogja el félelem. Aztán az úgymond idegenekkel szembeni elutasítást lassan és alattomosan az egymás iránti gyűlölködés válthatja fel. Mondjuk azért, mert egyesek már a lecsúszásnak arra a fokára jutottak, hogy elesettségükben másokat irritálnak, mint a városokat ellepő hajléktalanok. Mondjuk azért, mert a politikusok és famulusaik egymásnak ugrasztják az úgymond magyar magyarokat és a cigány magyarokat. Esetleg azért, mert valaki részt vesz a népszavazásban, valaki meg nem. Valamely településen a kormány álláspontjának megfelelően szavaznak majd az emberek, másutt pedig nem…

Ebben a helyzetben már az is tett lenne az ellenzéki pártok részéről, ha vezetőik képesek lennének közérthetően beszélni erről, s úgy, hogy hatásosan mutatnának rá arra, miként rombolja az ország közerkölcsét az uszító hangvétel. Ám a népszavazáshoz kapcsolódó kampány alkalmat teremthetne a rendszerkritikára is. Csakhogy ettől még inkább ódzkodnak a mi ellenzéki, hol baloldalinak, hol liberálisnak, hol bal-liberálisnak mondott pártjaink. Ha egy-egy felszínes, s ennek megfelelően kérészéletű hangoskodásra olykor telik is tőlük, egyre nyilvánvalóbb, hogy ez az időszak is úgy fog eltelni, hogy a magyar lakosság nagy többsége előtt továbbra is rejtve marad a Fidesz kétarcúsága...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.