2016. szeptember 18., vasárnap

A ROMÁKAT A MENEKÜLTEK ELLEN, MINDENKI MÁST A ROMÁK ELLEN USZÍT A FIDESZ - HABISZTI!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Suha Nikolett
2016.09.18.


Ez itt kérem, már komoly helyzet. Nem csupán szócséplés, bájolgás, utalgatás. Ami kormányzati retorika címén folyik, azt úgy hívják: közösség elleni uszítás. Nincs véletlen egybeesés, ez valóban egy Btk-beli tényállás, amelynek legfőbb eleme, hogy valaki nagy nyilvánosság előtt gyűlöletre buzdítson másokat meghatározott védett tulajdonsággal rendelkező csoport(ok) ellen.

Kedd délután Kövér László házelnök és Pócs János országgyűlési képviselő mellett Szabó Tamás jászberényi polgármester is olyan gondolatokat fogalmazott meg egy több száz fős lakossági fórumon, amelyek a fenti tényállást bőven kimerítik. Több online
oldal is tapintható részletességgel hozta le az eseményt, ropogósan, egyenesen a rendezvényházból. Aki egy kicsit is logikus vagy netalán kritikus nézőpontból értelmezi az ott elhangzottakat, annak nem nehéz rájönnie, hogy a vezetők beszédei nem egy releváns politikai kampány érvrendszerének nyílt platformon történő magyarázataként születtek, hanem egyetlen céljuk az volt, hogy szubjektív tartalmukkal befolyásolják a jászberényi polgárokat, félelmet és ellenséges hangulatot keltsenek, majd magukra hagyják őket, felhevülten, ingerültséggel a fejükben és a szívükben.

Akkor hányan is jönnek? És ebből hányat telepítenek Jászberénybe? Mind terrorista, mind meg fogunk halni? Ránk erőszakolják a Koránt meg a fejkendőt (mind az 1294-en)? Most akkor sok pénzük van, vagy a miénket fogják elvenni? Kitűnő táptalaj ez a fajta bizonytalanság az utálkozásnak, sőt gyűlölködésnek, és annak is, hogy október 2-án a NEM válasz mellé kerüljön majd az a bizonyos x. Nyilván, aki maga is rászorul a segítségre, nem szívesen tartana el még nálánál is szerencsétlenebbeket az adóforintjaiból, ahogy azt sem szeretné senki, hogy online vagy offline zaklassák a leánygyermekeit kétes (de leginkább barnás) kinézetű férfiak.

A fórum jó alkalomnak mutatkozott arra, hogy előhúzzák a jól ismert, utolsó kártyát a mozgósításra és Szabó Tamás megszólította végre személyesen a roma választópolgárokat.

Azokat a roma választópolgárokat, akiket koloncként, teherként, költségvetési sorban
elkülönített összegek igénylésére az önkormányzat épülete előtt hosszú sorokban ácsorgóként látnak ugyanezen politikai vezetőink. Más napokon.
Most is ebből a szerepkörből indultak ki, de Szabó ezúttal a menekültek betelepítésének pénzügyi áldozataként definiálta a cigányságot, előrevetítve a befogadottak eltartásának financiális problémáját. Szabó szerint, ha a kvóta szerinti betelepítésre sor kerül, az anyagi forrásokat a romáknak nyújtott segélyekből fogják fedezni. És ezt persze a cigányok sem akarhatják, tehát jobb, ha elmennek és NEM-mel szavaznak, ő szólt.

Azt ugyan nem értem, hogy milyen segélyről beszélt a polgármester úr, hiszen rendszeres szociális segélyt a 2015-ben bevezetett változtatások óta nem lehet igényelni, minden más típusú segélyt, támogatást pedig az ellátásra szoruló egészségi állapotától, ill. munkaerőpiaci helyzetétől, jövedelmétől tesznek függővé. Épp csak egy kicsit feltűnő, hogy a nem roma jászberényiekhez nem szólt ilyen érvvel egyik politikus sem. Ez azt jelentheti, hogy nem romák egyáltalán nem részesülnek például aktív korúak ellátásában, ápolási díjban, egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásban, netán közgyógyellátásban? Rejtélyes.

Már magam is unom, hogy folyton azt kell magyaráznom, hol érhető tetten az internalizált rasszizmus, rosszul vagyok a kormányzat szavazatgyűjtő technikájától, amely mostohagyerekként ide-oda pakolgatja a magyarországi romákat, gumicsontnak sem illő indokokkal alátámasztva azt, hogy miért érdemli meg a támogatásukat.

Hazugság, ámítás, szélhámosság és rosszindulat.


Végülis két legyet ütöttek egy csapásra. A jelek szerint sikeresen uszították a romákat a menekültek ellen és a nem romákat a menekültek és a romák ellen. Mert azt ugye mégsem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a kormány gyűlöletbeszéde nyíltan állította: a cigányok segélyből élnek. Lám, milyen hamar beérett a gyűlöletgyümölcs, tegnap már arra ébredtünk, hogy Lakatos Attila cigányvajda (sic!) európai összefogásra szólítja fel a romákat, hogy megvédjék lányaikat, asszonyaikat, unokáikat az erőszakos migránsoktól és közmunkához való hozzáférésüket a hozzájuk hasonló tanulatlan tömegektől...

ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

  1. Az egy liberális tévképzet, hogy a nemzetet faji alapon határozzák meg. A romáknak itt egyenesen, nyíltan, érthetően és világosan el lett mondva, hogy mi a helyzet. Nincs ezzel semmi probléma, veszélyes időkben nincs helye a mellébeszédnek. Építeni kell a nemzeti egységet, biztos alapokra kell helyezni, és olyan lábakon kell állnia, amelybe - ha tetszik ez a liberálisoknak, ha nem - a romák is minden gond nélkül beilleszthetők.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.