2016. szeptember 3., szombat

A VILÁGGAZDASÁG ÚJSÁGÍRÓJA A KÜLÜGY VESZTESÉGES CÉGÉRŐL AKART ÍRNI, NEM ENGEDTÉK, MAJD ELKÜLDTÉK A LAPTÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.03.


A Kettős Mércéhez is eljutottak hírek az esetről, de az Átlátszó írta meg ma reggel: a Világgazdaságnál nem hoszabbították meg a HVG, a Hírszerző és az Élet és Irodalom korábbi újságírójának, a Soma-díjas (ez talán a legrangosabb újságírói elismerés Magyarországon) Máriás Leonárd szerződését az egy hónapos próbaidő lejárta után. Már ez is furcsa lenne, az ország egyik legjobb tényfeltáró és gazdasági újságírója esetében, akinek szerződtetéséről külön közleményt adott ki a lapot birtokló Mediaworks. De az Átlátszó cikke és a mi értesülésünk szerint is az elbocsátást az előzte meg, hogy nem engedték Máriásnak, hogy megírja a Külügyminisztériumhoz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház gigantikus veszteségéről szóló hírt. A tiltást a szerkesztőségi ülésen nem indokolták, majd szintén indoklás nélkül, végül nem kötöttek szerződést Máriásal.

Máriásra nehezen lenne ráhúzható az elfogultság, 2009-ben ő tárta a közönség elé, hogy a Gyurcsány-
kormány 33 vasútvonal bezárása többe került, mint amennyit a kormány spórolhatott ezeken a vonalakon. De úgyanúgy Máriás derítette fel a Nemzeti Dohányboltok nyitása körüli mutyisorozatban az összefüggést az elnyert trafikok tulajdonosai, és a Lázár János jó barátja, az azóta a Magyar Idők tulajdonosává avanzsált Sánta János által irányított Continental zrt. között.

Nem véletlen, hogy a Mediaworks így fogalmazott a
Máriás Leonárdot is leigazolta a Világgazdaság című közleményében az újságíró szerződtetéséről, még 2 hónapja:

“Máriás Leonárd leigazolása illeszkedik a Világgazdaság megújítási programjába, amelynek egyik kulcseleme, hogy a szerkesztőségben kivétel nélkül az elismert, független, hiteles gazdasági újságírás legjobbjai dolgozzanak” – mondta el Mezősi Tamás főszerkesztő.”

Az
Átlátszó szerzője, Rádi Antónia elég pontosan írja le, mi volt a mostani konfliktus Máriás és a lap vezetése között:

“Történt, hogy a múlt hét közepén, több hónapos késés után a külügyminisztérium botránycége, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. végre közzé tette 2015-ös éves beszámolóját, amiből kiderült, horribilis, csaknem 6 milliárd forintos veszteséggel gazdálkodott. Máriás erről akart hírt adni, de témaötlete falakba ütközött a múlt csütörtöki témamegbeszélésen. Komolyan vehető szakmai indokolást – miért nem érdekes a cikk – gyakorlatilag nem kapott. Az esetet több neve elhallgatását kérő újságíró is megerősítette most az Átlátszónak.

Nehezen is adható lapszerkesztési szempontból értelmezhető magyarázat a közlés megtagadására. A hír gazdasági jellegű, aktuális, érdekes és fontos, ráadásul a Világgazdaság a közléssel alighanem megelőzte volna a versenytársakat.”...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.