2016. szeptember 3., szombat

AKI SZERINT BUDAHÁZY ISTVÁN A NÉP ÉRDEKÉT KÉPVISELI, ANNAK ELMENT AZ ESZE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.03.


Budaházy György és társainak első fokon való elítélése után kilőtt a magyar értelmiségi közbeszéd. Skrabski Fruzsina szerint “nincs jogállam, ha Budaházyt 13 évre ítélik, miközben Gergényi és Gyurcsány itt sétál közöttünk”. És látszólag ezt az álláspontot vette fel Schiffer András is, amikor ezt írta facebookján: “Budaházy tizenhárom év. Mennyi jár a szemkilövetésekért?” Miközben a szélsőjobboldal népi hősnek és áldozatnak állítja be Budaházyt, a szimpla jobboldalon is vannak hangok, akik a nép koncepciós perben elítélt gyermekét akarják láttatni a terroristában.

Schiffer András utólag persze árnyalta szavait, és azt mondta, nem az ítéletet minősítette posztjában, hanem a nem meghozott ítéleteket, csak sajnos a párhuzamot így is meghúzta.

Nincs párhuzam Budaházy és a "szemkilövetők" között

Mert egyszerűen nem érdemes, sőt káros párhuzamot húzni Budaházy és azok tettei közt, akikre Schiffer csak “szemkilövetőkként” hivatkozik, szembeállítani az elmaradt 2006-os ítéleteket Budaházy elítélésével. Nem lehet, mert Budaházyt legfőképp nem a 2006-os tevékenysége miatt ítélték el, hanem az utána következők miatt, és nem érdemes, mert ez a párhuzam és szembeállítás relativizál, és azt üzeni, hogy a két ügyet egymáshoz lehet mérni. Pedig a két ügyet a maga igazságához kell mérni, külön-külön.

Én nem ismerem a per pontos iratait, a bírósági bizonyítást, nem is akarom ezeket az ítéleteket minősíteni se pro, se kontra. De ha jól értem, bebizonyosodott, legalább az, hogy Budaházy politikai okokból erőszakos cselekedeteket hajtott végre, hogy ezzel félelmlítse meg a másként gondolkodókat, hogy része volt Csintalan Sándor megverésében és más erőszakos ügyekben, például a Hollán Ernő utcai jegyiroda megtámadásában. Amennyiben ez igaz, lehet azon vitatkozni, hogy a 13 év sok vagy kevés, de az biztos, ilyen cselekedetekért el kell ítélni az embereket. Sőt, még akik egyet is értenek Budaházy cselekedeteivel, azoknak is ki kell mondani, ilyen erőszakos cselekedetekért büntetés jár. Budaházyék is tudták hogy ezeket a cselekedeteket bünteti a törvény.

És igen, végtelenül feháborító, hogy senki se lett elítélve 2006 kapcsán, nem lett jogi felelőssége azoknak a politikai és rendőrszakmai döntéseknek, amelyek a rendőri túlkapásokhoz vezettek a TV-székház utáni hetekben és október 23-án. A joggal való visszaélést, vagy a törvény megszegését mindkét esetben büntetni kéne. Nem ment fel egyik eset a másik alól, és nem teszi jogossá egyik eset a másikat.
De probléma a párhuzamba állítás azért is, mert ugyan Budaházy szerepet játszott 2006 forró őszén, de nem azt a szerepet, amelyet később is vitt. És azt a szerepet, mely az erőszakos, félelemkeltő politikai akciók kivitelezésében valósult meg, egyszerűen nem szabad összemosni a nép jogos felháborodásával...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.