2016. szeptember 22., csütörtök

AMIKOR A MAGYAR MIGRÁNSOK ELVESZIK AZ ANGOLOK MUNKÁJÁT ÉS NEM KÉPESEK BEILLESZKEDNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.09.22.


Végre sikerült Orbán Viktornak egy olyan támogatót találnia, aki nem egy diktatórikus országból szabadul rá a világra, hanem az Egyesült Királyságban él és éppen Budapesten tartózkodik. A Mandiner készített interjút Sir Roger Scruton, brit konzervatív filozófussal.

Scruton – az interjú szerint – két dolognak örül. Az egyik, hogy hamarosan ismét vadászhat rókára Angliában, a másik örömforrás pedig a Brexit. A rókavadászat nem annyira hozta lázba az interjút készítő Stumpf Andrást, a Brexit-örömre viszont rákérdezett. A válasz:

"Azért olyan félelmetesek, mert önök bejönnek az országunkba és használni akarják mindazt, amink van. A remek infrastruktúrát, mindent. Másrészt elveszik az angolok munkáját, megváltoztatják a hagyományos közösségeiket."

Ismerős szöveg? Bizony az. Naponta hallhatjuk a magyar kormány valamelyik tagjától, csak azokban a kinyilatkoztatásokban a magyarok azok, akiket letipornak a beözönlő migránsok, Angliában pedig mi, magyarok vagyunk a nem szívesen látott, a helyi közösségekbe beilleszkedni képtelen, azokat romboló, az őslakosok munkáját elvevő vadak.

Scruton véleménye szerint mindenkinek jobb lenne, ha a Brexitet követően minden gazdasági migráns – magyarok, lengyelek, románok – fogná a sátorfáját és elhagyná Britanniát. Hiszen a brit gazdaság az ő megérkezésük előtt is remekül működött és azt követően is működni fog.

Az interjú folytatásában sikerül a beszélgetést a muszlimokra terelni, így némileg kibontatlan marad a magyar migránsok kérdése. Miután minket ez érint közelebbről, leragadnék az interjú elejénél. Mégpedig annál a gondolatnál, hogy ki kell dobni az Egyesült Királyságból a más országokból – jellemzően Kelet-Közép-Európából – érkezett munkavállalókat, hogy a brit társadalom meg tudja őrizni identitását és a gazdaság ismét a helyi munkavállalókat alkalmazza.

Érdekes lett volna néhány magyar migránst is megkérdezni erről. Lehetséges, hogy ők máshogyan látják ezt a kérdést, mint az idén lovaggá ütött Sir Roger Scruton. De játsszunk el a gondolattal. Mi lenne, ha az európai tagállamok bezárkóznának és elvetnék azokat az elveket, amely elvek mentén az egész közösség megszerveződött?...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.