2016. szeptember 16., péntek

BARTUS LÁSZLÓ: HACK IS "KERESZTÉNY EURÓPÁT" AKAR

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.09.15.


Hack Péter volt SZDSZ-alapító a Magyar Idők című szélsőjobboldali fideszes újságnak adott interjút "Október 2-án nemmel szavazok a kvótareferendumon" címmel. Mit lehet mondani? Változnak az idők, ma "Magyar Idők" járnak Magyarországon, Magyarország legyen a magyaroké! Ez a jelszó, s ezt Hack nem olyan régen még pontosan tudta, mit jelent. Ma ő ugyanezt hirdeti.

Hack egykor még tudta azt is, hogy a "Keresztény Magyarország" és a "Keresztény Európa" jelszava mit jelent. Azzal is tisztában volt, hogy Magyarországon a kereszténység mit jelent. Nem az újjászületett tényleges kereszténységet, hanem a politikai katolicizmust, amely a felvilágosodás után a katolikus egyház elveszített világi hatalmát igyekezett visszaszerezni.

Szerinte "Európa katonai­lag és kulturálisan is gyenge. Gyengesége egyik oka, hogy feladta a kereszténységét. Az európai kultúrának elveszett ez az identitásképző ereje. A kereszténység lehetne egy ilyen erő". Hack Péter, és egyháza, a Hit Gyülekezete, egykor még azért küzdött, hogy az állam ideológiai semlegességét védje, az állam ne legyen döntőbíró hitéleti kérdésekben, ne avatkozzon polgárai világnézetébe. Azóta államegyház lettek, és megváltoztak az elvek.

A Hit Gyülekezete korábban fontosnak tartotta, hogy a "keresztény gyökerekre" való hivatkozás ne kerüljön be az Unió alapdokumentumaiba, mert a katolikus egyház szellemi uralma alatt egyesítette volna Európát. Hack Péter, volt SZDSZ ügyvivőként most ideológiai állam után kiált, arról az identitásképző erőről beszél, amely Európa 1500 éves szenvedését és tízmilliók halálát okozta.

Hack ma Semjén Zsolt, Harrach és a volt szeged-csanádi megyéspüspök, Gyulay Endre oldalán áll, velük azonos szellemi közösségbe tartozik, és Szent Ágostont hirdeti a felvilágosodással szemben. Nem zavarja, hogy "volt liberálisnak" nevezi a fideszes újság, teljes joggal, hiszen az álláspont, amit képvisel, nem más, mint az orbáni illiberalizmus.

Olyannyira, hogy interjújában nemcsak Németh Sándor vezető lelkész szavai és nézetei köszönnek vissza, hanem magát Orbánt is szinte szó szerint idézi, amikor azt mondja: "minden gazdag és gyenge közösség óriási veszélynek van kitéve". Ezt Orbán mondta talán Tusnádfürdőn. Hack ma már egy fasiszta diktatúrát építő zsarnok szavait visszhangozza. Az emberséget nevezi gyengeségnek.

Mindez az október 2-i népszavazás kapcsán hangzik el, illeszkedik a fideszes propagandába. Maga az interjú is a gyűlöletkeltő orbáni propagandahadjárat része. A menekültkérdés kétségtelenül megoldandó probléma, de a megoldás nem az állam és az egyház, a trón és az oltár összefonódásának visszaállítása, márpedig Orbán és rendszere, amelynek ideológiáját Hack és a Hit Gyülekezete is vallja, a menekültek ügyét erre akarja felhasználni. Ennek ugyanis ma már ők is haszonélvezői.

A "keresztény identitás", amiről Hack beszél, s amit Orbán igyekszik az Európai Unió alapjává tenni, benne van a magyar alaptörvény preambulumában. Ez az identitás a nemzetet egy vallással, az államot az egyházzal, a magyar identitást a katolicizmussal azonosítja. Szent István, mint az államiság jelképe, a Szent Korona, amelyet a pápa adott a hamis legenda szerint az első magyar királynak, a katolicizmusból vezeti le a magyar államiságot, és a katolikus vallással azonosítja a nemzeti identitást.

Hack jogászként pontosan tudja, hogy az Orbán-rendszer a jogállamot hogyan számolta fel, hogyan szüntette meg a fékek és ellensúlyok rendszerét, üresítette ki és szüntette meg a hatalmi ágak szétválasztását. Mindennek alapja a "keresztény"-nek mondott identitás, a "keresztény uralkodó" mintája, a szentistváni állam helyreállítása. Ebben a "kereszténnyel" azonosított "magyar" kirekesztő jelleggel bír. A "keresztény Magyarországon" a "keresztény" azt jelentette, hogy "nem zsidó". Most azt is jelenti, hogy "nem muszlim". Ez lenne a kereszténység.

Ez a hamis nemzeti identitás a lényegéből fakadóan antiszemita identitás, ezt Hack jól tudta még néhány évvel ezelőtt. Ahogy az Orbán-rendszer is antiszemita, nem csupán azért, mert alpári antiszemitákat tüntet ki. A muszlim menekültektől való félelem nem indokolja vallási köntösbe bújtatott fasiszta diktatúrák létrejöttét. Hack azok sorába állt, akik Európa sokszínűségét, befogadóképességét és keresztény viszonyulását az üldözöttekhez, Európa gyengeségének tartja. Holott ez az ereje
...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.