2016. szeptember 30., péntek

CIVILEK TÜNTETNEK A KORMÁNY MENEKÜLPOLITIKÁJA ELLEN...

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.09.30.


Több civil szervezet, köztük a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és a Krétakör felhívására civilek tüntetnek a Kossuth téren. A tüntetők az emberi jogok és a menekültekkel való szolidaritás mellett állnak ki és nemet mondanak a kormány gyűlöletkeltő népszavazására...

19.28 Hararah: sokan azt mondják, a muszlimok nem akarnak integrálódni. Érdekes, mert ezt mondják a romákra is. De az integráció egy kétoldalú dolog, mindkét oldal jóindulatára és akaratára szükség van. Amikor diszkriminációval szembesülünk, akkor az integráció még nehezebbé válik.

19.25 Basil Hararah, palesztin származású menekült és aktivista beszél: amikor először érkeztem ide, a barátaim azt mondták, ne akarjak itt maradni. Belgium felé vettem az irányt, azonban visszatoloncoltak Magyarországra. Kezdetektől kiderült, milyen nehéz itt a menekültsors, és milyen kevés segítséget kapunk. Még a nyelvtanulásra sem kaptam támogatást, pedig az lenne az integráció alapja. Pedig szeretnék itt maradni, a társadalom része lenni, dolgozni és adót fizetni. De ma nem látom, ezt hogyan tehetném meg. 

19.20 Schilling: nem gondoljuk, hogy minden muszlim veszélyt jelent ránk nézve. De támogatjuk, hogy kiszűrjük a terroristákat. A határnál most rendezetlenség és káosz van. Ez pedig csak a terroristáknak kedvez.

Az a gondolat kibírhatatlan számunkra, hogy Magyarország nemet mond a valódi segítségre. Mi sokkal inkább Ferenc pápával értünk egyet. Még akkor is, ha tisztában vagyunk a feladat nehézségével. Ne kockáztassunk, inkább kerüljük el a szégyent!

19.18 Schilling: számoljuk fel a szörnyű körülményeket, és kezdjük el tisztességes eljárásban megítélni a menedékjogi kérelmeket. És akinek a nemzetközi jog által biztosított, adjuk meg a menekültstátuszt.

19.15 Schilling Árpád: a kötelező kvóta egy, az államok közötti szolidaritásra tett kísérlet volt, amely megbukott. Nincs miért szavazni emberek! Akkor miről szól ez a népszavazás: arról, hogy az ország egyetlen elesettet sem akar befogadni? Vagy, hogy nem akarunk közös európai megoldáson gondolkodni?

Mi úgy gondoljuk, Magyarországnak önként kellene szolidaritást vállalnia az európai országokkal és a menekültekkel!

19.10 József Attila Levegőt! című versét Bálint András színész szavalja el. 

Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz.


ITT OLVASHATÓ

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.