2016. szeptember 30., péntek

EZ PÁRTÁLLAMI USZÍTÁS, NEM DEMOKRÁCIA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Misetics Bálint
2016.09.29.


Ennek a népszavazásnak csak annyi köze van a demokráciához, hogy jól mutatja: mennyire nincs demokrácia Magyarországon

Népszavazni a gyakorlatban csak akkor lehet, ha azt a Fidesz szeretné, miközben a népszavazás talán legfontosabb funkciója éppen az volna, hogy a közvetlen demokrácia intézményesítésén keresztül ellensúlyozza a képviseleti rendszer hiányosságait, vagyis gátat szabjon a mindenkori parlamenti többség, illetve a kormányzó pártok hatalmának.

Egy kérdés demokratikus eldöntése ráadásul nem csupán azt jelenti, hogy a többség dönt – akár közvetlenül, akár választott képviselőin keresztül. Hasonlóan fontos az is, hogy mi történik a döntés előtt, vagyis az, hogy az állampolgároknak van-e lehetősége tájékozódni a közös ügyeikről, majd méltányos körülmények között ütköztetni az így kialakított álláspontjaikat. Ehhez pedig valóban szabad – tehát az állam és a nagytőke által nem végletekig eltorzított – nyilvánosságra, tényszerű és tisztességes közszolgálati médiára, valamint a különböző érdekek megjelenítésére alkalmas szervezetekre volna szükség (pártokra is, de nem ilyen ellenzéki pártokra).

Ezzel szemben jelenleg a magyar társadalom jelentős részének esélye sincs rá, hogy a kormányétól eltérő véleményekkel, álláspontokkal találkozzon. Nem annyira az a kérdés tehát, hogy érvényesülnek-e egy demokratikus döntéshozatali eljárás ideális feltételei, hanem az, hogy milyen messzire kerültünk ezektől.

Fényévekre.

A pártállami propaganda (erről van ugyanis szó, ha
közhivatalnokokat kényszerítenek a kormánypárt választási propagandájában való részvételre) tömérdek közpénzből vezeti félre saját állampolgárait, a lehető leggátlástalanabb és legaljasabb módon – és nem csupán a népszavazásra bocsátott konkrét kérdéssel vagy általában a menekültüggyel és a nemzetközi migrációval (illetve a nemzetközi szolidaritással) kapcsolatban. A közpénzből folytatott aljas gyűlöletkeltés legfontosabb funkciója ugyanis az, hogy a magyar társadalom erre (nagyrészt önhibáján kívül) fogékony része a „migránsokban”, az „illegális bevándorlókban” vagy általában a „külföldiekben” találja meg a problémáinak a forrását. Rájuk vetítse ki a létbizonytalansággal, munkanélküliséggel, kilátástalansággal, szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségekkel és a romokban heverő közszolgáltatásokkal kapcsolatos indulatatait és dühét – vagyis ne arra a politikai uralkodó osztályra, amely mindezekért felelős...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.