2016. szeptember 25., vasárnap

HA HAGYJUK, HOGY JUHÁSZ PÉTERT BEDARÁLJA A NER, AKKOR AZ ELLENZÉKI POLITIZÁLÁSNAK ANNYI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Szeli András
2016.09.24.


A politikai karaktergyilkosságok a politika professzionalizálódásának – tetszik, nem tetszik – természetes velejárói. A nemzetközi szakirodalom a kifejezést 2004 óta használja a negatív kampány egyik technikájának azonosítására. Habár a rendszerváltás óta Magyarországon is számos kísérletet azonosíthatunk utólag sikeres vagy sikertelen karaktergyilkosságként, de ahogy az lenni szokott, a jelenség csúcsra járatott formájában kisebb késéssel érkezett meg hozzánk. És ahogy szintén lenni szokott, villámgyorsan sikerült ezt is túltolnunk: amit a Fidesz az elmúlt időszakban Juhász Péterrel művel, demokratikus keretek között korábban elérhetetlen mélységnek tűnt.

Az, hogy ma Magyarországon a Habony-féle médiabirodalomban nem létezik sajtóetika, olyan evidenciaként kezelhető, mint hogy a Polt-féle ügyészség aktív szerepet vállal az állami korrupció működtetésében. Egy ellenzéki politikusnak, aki politikai karrierjét  az egyik legkorruptabb vezető kormánypárti politikus megbuktatására és igazságszolgáltatás elé állítására tette fel, viselnie kell két dolog következményeit. Egyrészt nincs az a pénz, amiért az ügyészség eljárást indítana politikai ellenfele ellen, másrészt nincs az a vád, amelyekkel a kormánypárti milliárdokból működtetett orgánumok ne sároznák be őt parancsszóra. Nincs pénze Juhásznak, de végigüdülte a nyarat; Portik milliókkal pénzelte havonta Juhász Pétert; Újabb megválaszolatlan kérdések Juhász vagyonnyilatkozatával kapcsolatban. Ilyen és ehhez hasonló hírekre bukkanhat szinte naponta a PestiSrácok-Lokál-Ripost-Origo-888-TV2 ködben boldogan elvesző olvasó.

A stratégia pofonegyszerűnek tűnhet: vegyél ügyeket, amikkel egyre kínosabban és egyre nehezebben tudnak elszámolni kormánypárti képviselők, és kend rá őket az egyik leghangosabb ellenzéki kritikusra.

Ha mást nem érsz el vele, annyit biztosan, hogy a fideszes törzsközönség, amelynek esetleg megrendülne a bizalma Mészáros Lőrinc jachtja, Rogán Antal jól dokumentált maffiakapcsolatai vagy bármelyik, nap, mint nap felbukkanó kormánypárti korrupciós botrány láttán, legyinthessen, és azt mondhassa: ez a Juhász ugyanezt csinálja, és még ráadásul liberális is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.