2016. szeptember 15., csütörtök

ÍGY EJTI FOGLYUL AZ ORSZÁGOT FÉLELEMMEL ÉS GYŰLÖLETTEL A FIDESZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.09.15.


Múlt héten Bayer Zsolt Echo Tv-n futó, Mélymagyar című műsorban G. Fodor Gábor azt találta mondani, hogy indokolt a választópolgárok félelme, és indokolt a gyűlőlet is. A Fidesz 5. számú tagkönyvével rendelkező, lovagkereszttel kitüntetett birtokosa, valamint a miniszterelnök tanácsadójának és a 888.hu nevű fidesz-lap főszerkesztőjének egyetértésénél semmi nem mondja el jobban, mi a magyar politika, és szűkebben a népszavazás tétje.


Arról ugyanis lehet vitatkozni, hogy a terrorizmus, vagy a menekültek érkezése által kiváltott félelem indokolt-e, bizonyos szempontból az, az összes menekültre vetítve azonban szerintem indokolatlan. Érthető a félelem, hiszen valóban növekedett a terrortámadások, és az ebben elhunytak száma, az elmúlt években, még ha szerencsére nem is érte el a 70-es, 80-as évek Nyugat-Európai terrorhullámának szintjét. És érthető a menekültektől való félelem, hiszen alapvető emberi reakció az idegentől és a váratlantól való félelem. Csakhogy az hogy félünk tőlük, nem nyújt megoldást a problémákra. 

Annak viszont biztosan nem lenne szabad akár vitatémának se lennie, hogy a menekültek gyűlölete vajon indokolt-e. Egyszerűen nem az. Nem az, mert a gyűlőlet elvakítja a racionalitást, és ellehetetleníti probléma megoldását, hamis irányba visszi az érzelmeinket. Ha gyűlölet alapján hozunk döntést, biztosan rossz megoldást választunk, ennek következtében pedig biztosan zsákutcába jutunk.

Az Index által egy nógrádi településen készített videó tökéletesen mutatja meg, miért nem indokolt, és mégis miért érthető a magyar társadalomban terjedő nagyfokú félelem. Bár lényegében elenyésző, talán a lottó 5-öshöz hasonlítható a valószínűsége, hogy ezek az emberek valóban találkoznak egy menekülttel, és valami kárt szenvednek tőlük, mégis érthető, hogy miért félnek ettől az eshetőségtől.

Ezek a települések és emberek az elmúlt évtizedekben magukra voltak hagyatva, a Budapestről kormányzott Magyarország egyre kevésbé ért el ide. Értelmes fejlesztések csak egészen ritka esetekben jutottak el ezekre a helyekre, gyárbezárások, infrastruktúrális leépítések és a jólét felszámolása annál inkább. Csak a rossz jött kivülről...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.