2016. szeptember 18., vasárnap

NIHILISTA LETTEM

NÉPSZAVA ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Lendvai Ildikó
2016.09.17.


Kiderült: nihilista vagyok. Lehet, hogy eddig is az voltam, csak tapintatból nem szóltak. De a miniszterelnök nem szépíthette tovább a dolgot. Kötcsén végre ki kellett mondania: aki a politikájának ellenfele, az nihilista. Eddig úgy volt, hogy liberális, de nem. Mint elmagyarázta, amire a bírálói hivatkoznak, annak „semmi köze a nagy liberális elődök gondolataihoz”, (hogy is hihettem, hogy bármilyen nagy elődhöz közöm lehet!), „az puszta nihilizmus.” A nihilistákat onnan lehet megismerni, hogy „lopakodva rátelepedtek a világ és Európa intézményeire”. Kész, lebuktam. Ha egy kis időm van, rátelepszem én bármire. Lopakodva. És ha már ott vagyok, „miként a nihilista elit”, megragadom „a zsűri pozícióját az európai intézményrendszerben”, hogy megsemmisítsem a „keresztény-nemzeti Európát”. Ezt Csurka István leplezte le, „lehangolóan, de pontosan megragadva a dolgok lényegét”. Ez volt köztünk a munkamegosztás. Én a zsűri pozícióját ragadtam meg, ő meg a dolgok lényegét. A kormányfő ebben Csurkát tartja mesterének, ami valóságos ideológiai rehabilitációnak tekinthető. Ideje volt.

Arról már korábban informáltak, hogy hazaáruló vagyok. Bayer Zsolt lovagiasan emlékeztetett is rá egy vidéki fórumán: aki nem megy el október 2-án, illetve érvénytelenül vagy igennel szavaz, az hazaáruló. Nem is magyar. Bár valami homokszem csúszhatott a gépezetbe, mert éppen aznap kaptam meg a Kormányzati Tájékoztató Központ levelét, amelyben „Tisztelt Honfitársunk”-nak szólítanak. Több éberséget, elvtársak! Egy percre még Orbán Viktor éleslátása is elhomályosult , mert évadnyitó parlamenti beszédében majdnem visszaemelt a nemzetbe: „A magyar emberek közös életének alkatrészei jól vannak összeillesztve, ismét egy közösség, egy nemzet vagyunk.” Vagyis ha megelégszem a jól illeszkedő „alkatrész”szerepével, akkor a nemzet része lehetek, viszont ha „zsűrizek”, akkor nihilista.

Az új ellenség megzavarta a híveket is: olvasom, ugrásszerűen megnőtt a Google-on a „nihilizmus” címszót felkeresők száma. Muszáj naprakészen tájékozódni. Még a végén a gyanús szomszédot liberálisnak vagy komcsinak nézik, pedig igaziból nihilista. Bár ez a kommunista-ügy kicsit kusza. Mert például az Orbánt az Unión kívülre kívánó luxemburgi külügyminisztert a fegyelmezett Szijjártó már nihilistának nevezte (lásd Karinthy: „A jó tanuló felel” című írásából Steinmannt, a Grófnőt), de a főnöke csak lekommunistázta. Ebből arra következtetek: választhatok, nihilista szeretnék-e lenni, vagy még mindig kommunista. Elvégre szabad országban élünk. Nehéz a választás, mert ha kommunista maradnék, akkor a kötcsei beszéd szerint velem „már fölösleges is viaskodni”. Végre egy kis nyugi. Ám ez esetben a Terminátorra hasonlítok, az ilyenek pedig „néhány szétesett törmelékből is képesek újraéledni”. Valahogy nem vonz ez sem. Egyrészt messziről sem emlékeztetek a Terminátort alakító Schwarzeneggerre, a család sem örülne neki, és ha jól emlékszem a filmre, őt a törmelékesítés során egy présgéppel lapítják szét. Akkor már maradok a nihilistánál...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.