2016. október 9., vasárnap

A KÖZNEK NINCS TÉVÉJE. CSAK A KORMÁNYNAK VAN, ÉS AGYMOSÁSRA HASZNÁLJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.10.08.


Ha járna valami különdíj azoknak, akik mindent megtettek azért, hogy sikeres és eredményes legyen Orbánék kvótanépszavazása, akkor a köztévé és a TV2 máris jelentkezhetne joggal kiérdemelt nyereményéért. Még azok számára is sokkoló, mennyire elfogultan kezelte a Fidesz két bástyája a referendumról szóló híradásokat, akiknek nincsenek illúziói arról, hogyan is működik a kormánypropaganda. Vigyázat, nagyon durva számok jönnek!

Méltatlanul elfeledett pillanata volt az amúgy is nehezen minősíthető köztévé mélyrepülésének az, amikor az olimpián „véletlenül” nem voltak hajlandóak bemondani, hogy a 100 méteres pillangóúszás egyik előfutamát a 18 éves Yusra Mardini nyerte. A hírhamisítás nem volt véletlen: az úszónő a menekült válogatott színeiben szerepelt az ötkarikás játékokon. Az olimpiát a köztévé ugyanis egyetlen célra használta fel: a képernyők előtt ülők agyának tökéletes átmosására. Hamar vicctéma is lett akkoriban, hogy vajon 1 percbe (ennyi ideig tartott a villámhíradó, amit minden létező helyre beszuszakoltak), mennyi menekültellenes hírt lehet belezsúfolni. Persze, ahogy mindig, akkor is tagadták, hogy direkt maradt volna-e ki Yusra Mardini neve a közvetítésből.

És csak kevés alkalommal veszített akkoriban fogadást az, aki az egyperces hírblokkoknál arra tippelt, hogy menekültellenes hírrel kezdődik majd az adás. Aztán a híradók még jobban bekeményítettek, és végképp feladták azt a célt, amiért elvileg műsorra tűzik őket.

Híradónak nevezzük azt a műsorfajtát, amelyben a nap legfontosabb eseményeit mozgóképes változatban tekintheti meg az érdeklődő. A különböző tévécsatornák híradói között természetesen vannak eltérések, hiszen a megszabott műsoridőbe mindenki igyekszik a saját közönsége számára releváns híreket betenni. A pandamackók és véres balesetek tengelyén mindenki eldöntheti, hogy melyik irányba hajlik. Nos, a köztévé a népszavazás népszerűsítésekor nem egyszerűen elhajlott, hanem perecet hajtogatott magából: végtelenítve játszották az uszító jellegű állampropagandát, a menekültellenes gyűlöletkampány képsorai beleégtek a nézők retinájába, miközben az objektivitásnak még a látszatát is rettegve kerülték el a tisztelt hírszerkesztők - holott erre törvény kötelezi őket...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.