2016. október 14., péntek

A MAGYAR DEMOKRÁCIA HALÁLOS VESZÉLYBEN VAN - GUARDIAN

KLUBRÁDIÓ 92,9MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.14.


A Guardian kommentárja szerint Magyarország dermesztő baja beárnyékolhatja Európa jövőjét, de az unió még a nyomuló populizmus ellen sem képes elég támogatást összegyűjteni.

 A
lap véleménycikkírója szerint a magyar demokrácia halálos veszélyben van, és hogy túléli-e, az határozza meg a továbbiakat a földrészen. Hogy a Népszabadságot valóban gazdasági okok miatt zárták volna be, nos, az széles körben cinizmust váltott ki. Az újság ugyanis neki mert menni a hatalomnak, legyen szó politikáról, korrupcióról, vagy éppen arról, hogy a kormány nekitámadt a demokráciának.

Magyarország a tekintélyelvű jobboldali populizmus akut példája. Orbán Viktor felismerte, 2008-ban mekkorát fordult a világ. Számára az a fő tanulság, hogy a liberális demokratikus államok világméretekben nem maradhatnak versenyképesek. George Szirtes, a magyar származású angol költő azt mondja, veszélyben van a magyar demokrácia, a putyini állapotok felé halad. A 2010 utáni reformok első áldozata a Klubrádió volt. Az ország gusztustalan szerepet töltött be a menekültválságban.

És mit lépett minderre az EU? Az ország Brüsszel anyagi támogatásától függ, ám az unió egyre nehezebbé tette a szankciókat lehetőségét tartalmazó 7-es paragrafus alkalmazását, majd tavaly az EP elvetette, hogy bevessék azt, sőt, hogy egyáltalán beindítsák a megfigyelési mechanizmust. A magyarok helyzete igen zavaróan, sőt rémisztően emlékeztet Európa múltjára. Az új nemzedéket egyre jobban vonzza a jobboldali szélsőség. És nincs baloldal, amely ellensúlyozni tudná a veszélyt – ez vonatkozik az egész kontinensre. A történelem elárulja, mindez hová vezethet. Magyarország talán a legszélsőségesebb, legtöményebb példa arra, mi vár Európára. Figyelmeztetés, hogy ügyelni kell rá.


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.