2016. október 10., hétfő

A NÉPSZABADSÁG BEZÁRÁSA HATALMAS CSAPÁS A SAJTÓSZABADSÁGRA - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.10.09.


Az EBESZ médiabiztosa a sajtószabadságra és a média sokszínűségére mért újabb hatalmas csapásnak tartja a Népszabadság bezárását.

Dunja Mijatovics szerint a lap hirtelen vége túlmutat a hivatalos indokláson, vagyis a felhalmozott veszteségeken - írja a New York Times/Washington Post/AP. És aggasztó a mód, ahogyan végrehajtották, minden átláthatóság nélkül, a megfelelő folyamat elhagyásával. Mint mondta, nehéz elhinni, hogy itt egy egyszerű üzleti húzásról lenne szó. De ugyanilyen furcsa, hogy nem működhet tovább az internetes változat sem, hiszen nagyon sok újság még akkor is fenntartja az on-line megjelenést, ha nyomtatott formában nem is létezik tovább. Mijatovics felszólította az uniót, hogy az eddiginél alaposabban kövesse nyomon a magyar médiában zajló fejleményeket. A kormánypolitika ugyanis rossz példát mutat a jelöltállamoknak és azoknak, akik demokráciát akarnak. Mert ha valaki demokráciában kíván élni, akkor meg kell fizetni az árát és szükség van az eltérő, kritikus hangokra. Ebben a pillanatban azonban ezek a hangok eltűnőben vannak Magyarországon és ez rendkívül veszélyes – tette hozzá az EBESZ megbízottja.

Európai Újságírók Szövetsége
Az Európai Újságírók Szövetségének elnöke úgy gondolja, összehangolt akció volt amögött, hogy a Népszabadság egyik pillanatról a másikra kénytelen volt beszüntetni a megjelenését, miután a lap gyakran bírálni merte az Orbán-kormányt. Lahodynsky rendkívül aggasztónak nevezte, hogy Magyarországon megint korlátozzák a sajtószabadságot, és hogy emiatt ennyi újságíró állása kerül veszélybe. A jelentés hozzáteszi, hogy a Fidesz ellenfelei szerint a műveletet maga a miniszterelnök vezényelte, miután hírek szerint a kabinet közvetítők, illetve megbízottak útján megpróbálta megszerezni az újságot.

ORF Burgenland
A burgenlandi püspök szerint az érvénytelen magyar népszavazás mindenképpen feltárta, hogy az emberek többsége nem támogatja a kormány bezárkózási politikáját a menekültekkel szemben. Zsifkovics, aki az unió püspöki bizottságában a migránsügyek felelőse, rámutatott, hogy hiba volna a magyarokat idegenellenességgel megvádolni. A referendum egyértelművé tette, hogy a lakosság nagy része nem követi a hatalom útját, ám ha valaki mégis azt mondja, hogy az eredmény megerősítette Orbán korlátozó politikáját, az tévesen értelmezi a dolgokat. A főpap egyébként a minap találkozott a pápával és azt mondta neki, hogy az osztrák katolikus egyház főként a határon igyekszik segíteni a menekülteknek, hogy megfelelő legyen a fogadtatás. Mert Ausztriában még nem húztak kerítéseket, egyház nyitott maradt és támaszt kíván nyújtani az embereknek. Ferenc köszönetet mondott, amiért az osztrákok a menedékkérők mellé állnak és kérte a püspököt, hogy ebben a szellemben dolgozzanak a továbbiakban is...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.