2016. október 10., hétfő

A NÉPSZABADSÁG FELSZÁMOLÁSA TUDATOS STRATÉGIA RÉSZE

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.10.09.


A Népszabadság felszámolása – teljes joggal – kiverte a biztosítékot, még a nemzetközi sajtó is címlapon csodálkozott a diktatúrát építő, a sajtószabadság maradékát is felszámoló Orbánisztán legfrissebb botrányán. Sokan azt is írták, hogy ez példátlan eset, de ebben sajnos tévedtek – a helyzet még annál is sokkal rosszabb, hiszen ez egy újabb lépés a kormány stratégiai tervének megvalósítása felé, egy régóta kirajzolódó trend része. Orbán G. Viktor és csapata módszeresen, következetesen építi le az őket zavaró sajtószabadságot.

Ugye emlékszünk még, hogy nemrég felszámolták a nol.hu-hoz kapcsoló blogrendszert, a blogok megszűntek. Korábban az Origót alakították át kormánypárti propaganda gépezetté, amely már nem közöl kormányt bíráló cikkeket. A Centrális erőtér türelme akkor fogyott el, amikor az Origo Lázár János titkos útjairól közölt tényfeltáró cikkeket. Először leváltották Sáling Gergő főszerkesztőt, majd valahogyan kikényszerítettek egy tulajdonosváltást; a portál a haveri kör kezébe került. Hasonló volt a tv2 esete is. Ott szintén egy Orbánhoz köthető személy, konkrétan Andy Vajna vehette meg – jórészt közpénzből, támogatásból, hitelből – a tv2-őt, ezzel pedig megszűnt a kereskedelmi televízió, helyette most már egy kormánypárti szócsővet nézegethet a keményen tévéző magyar ember.

Az egyébként nemcsak a sajtóban, hanem az üzleti életben is gyakran előfordul, hogy a kormány nyomására, némi zsarolás hatására, tulajdonosváltás következik be – és érdekes módon, mindig a haverok járnak jól.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a kormány módosította a sajtótörvényt és a kapcsolódó jogszabályokat, olyan jogi környezetet teremtve, hogy a sajtó bármikor bármiért perelhető legyen és ezzel sarokba lehessen szorítani. Nem mennék bele a részletekbe, elég csak azt felidézni, hogy ha egy ellenzéki politikus bírálja a parlamentben az egyik kormánypárti kiskirályt, és azt az MTI kiadja, az összes olyan sajtótermék beperelhető – függetlenül a bírálat valóságtartalmától –, amely a hírügynökségi anyagot átvette. Sőt, akár az az olvasó is bíróság elé rángatható, aki a cikk linkjét megosztotta a Facebookon vagy csak e-mailben elküldte a linket egy barátjának. Mert a jog szerint ez mind híresztelés. A sajtójognak a cenzúrát, a diktatúra építését szolgáló átalakításáról hosszú cikksorozatot írtunk tavaly év elején Szele Tamással. (A sorozat cikkei itt, itt, itt, itt és itt olvashatók.)

Mindez persze nem újdonság, Orbán Viktor már akkor elkezdte a kellemetlenkedő sajtó felszámolását, amikor először hatalomra került: röviddel az első Orbán kormány megalakulása után megszüntetett egy országos politikai napilapot. Erről a rég elfeledett történetről copy paste-tel ide schmittelem egy öt éve megjelent cikkem nagy részét. Egyrészt, mert az személyesen is érintett és a Népszabadság ügye kísértetiesen hasonlít rá. Fölkavarta bennem az emlékeket – főleg azonban azért, mert ez bizonyítja, hogy Orbánék tudatos stratégiájáról van szó...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.