2016. október 31., hétfő

AZ EGÉSZSÉGES NŐI TEST NEOLIBERÁLIS ÉS NEOKONZERVATÍV NORMÁK SZERINT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Bajusz Orsolya
2016.10.31.


Köztudott, hogy a nők teste feletti uralom fontos eszközei a születésszabályozás, a fogamzásgátlás és a terhesség témakörével kapcsolatos narratívák, társadalmi előírások és jogi vagy szakmai protokollok. Jóval kevesebb szó esik arról, hogy az egészséges testtel kapcsolatos elvárások, és a betegség elleni küzdelem helyesnek nyilvánított módja hogyan jelenik meg a mindennapjainkban. A női test medikalizációja a neoliberális és a neokonzervatív trendek számára egyaránt értékes ideológiai terep, ahol az „igényes nő” vagy a „női princípium” jegyében egészen hasonló eszközökkel érik el, hogy a nők munkája „természetesnek” tűnjön, az intézményesült kényszer pedig láthatatlannak. 

A különféle európai gyakorlatok skáláján Magyarország konzervatív pozícióban 

Az orvoslás elvileg tudományos és objektív diszciplína. Ennek ellenére a reprodukciós korban lévő nők és az egészségügyi szolgáltatók közötti interakciót szabályozó protokollok nagyban különböznek Európa-szerte. Az első feltételezésünk az lenne, hogy minél gazdagabb egy ország, annál többet költ állampolgárai egészségügyi monitorozására, de a reprodukciós korban levő nőkre ennek inkább az ellenkezője igaz. Például egy uniós jelentés megállapítja, hogy fordított arányosság mutatható ki egy ország GDP-je és a terhességi vizsgálatok száma között, de nem kínál magyarázatot a jelenségre.
Nem csak a terhesség és a szülés körüli szabályozások különböznek, de az is nagyban változik, ki és miként tud fogamzásgátláshoz jutni és terhességmegszakítást igénybe venni. A fogamzásgátló tabletták sok országban recept nélkül kaphatók, például Spanyolországban, Portugáliában, Görögországban, Ukrajnában, Oroszországban,Törökországban, Nagy-Britanniában, Szlovéniában, Szerbiában vagy Romániában, ahol szociális munkásoktól is be lehet szerezni őket, bizonyos feltételek mellett akár ingyen is.

Ehhez hasonlóan az esemény utáni tablettát is az egész EU-ban be lehet recept nélkül szerezni, Horvátország és Magyarország kivételével. Ami hazánkat illeti, törvényileg és kulturálisan is nagyon szigorúan kereteződik a terhességmegszakításhoz és a fogamzásgátláshoz való hozzáférés. Ami egyrészt a “hagyományosnak” hazudott nemi szerepeket erőltető neokonzervatív fordulat, másrészt a neoliberális ideológia diktálta nemi szerepekhez társított fogyasztói ideálok következménye.  

Az állampolgárok önrendelkezését gátló egészségügyi protokollok mellett Magyarország a reprodukciós jogok körüli diskurzust is szigorúan kontroll alatt tartja. Például az “abortusz reklámozása” tilos, és ezért nem tudnak sem civil szervezetek, sem magánszemélyek a nyilvánosság előtt úgy abortuszról beszélni, hogy ne kelljen a szokásos, unalomig ismert, az abortuszt tabuként kezelő fordulatokat felhasználni, mint  a “nem támogatjuk az abortuszt”, ez a “legvégső döntés”...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.