2016. október 5., szerda

BŰNÖZŐK, SZÉLHÁMOSOK ÉS ELMEBETEGEK IS VOLTAK AZ 56-OS MAGYAR MENEKÜLTEK KÖZÖTT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.10.04.


Tavaly megjelent egy rövid írásom az ÉS-ben „Sokfélék Voltak” címmel annak apropóján, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: „nem hasonlítható össze a Magyarországot 1956 után elhagyók helyzete a mostani népvándorlással.” Szijjártó a múlt héten nem mással mint Bayer Zsolttal beszélgetett, és megismételte tételét; az 56-os bevándorlók esetében nem beszélhetünk problémákról, azok mintabevándorlók voltak. (Itt nézhető meg a beszélgetés.)


Idén ünnepeljük az 1956-os Forradalom 60-ik évfordulóját és Szijjártó urat hallgatva az az érzésem támadt, hogy a magyar külügyminiszter valószínüleg nem hangsúlyozná az 56-osok morális felsőbbrendűségét, ha jobban ismerné történetüket.

Szijjártó szerint az 56-os magyarok békések voltak, együttműködtek a külföldi országok hatóságaival, tisztelték a törvényeket.

Az első 56-osok éppenséggel a rettegett kommunista ÁVH (Államvédelmi Hatóság) tagjai voltak, közülük sokan már a forradalom kitörésekor Ausztriába távoztak. Ott persze egycsapásra lelkes antikommunista menekültté vedlettek át.

Ausztriában az antiszemitizmus is mindjárt felütötte a fejét, sőt zavargások is voltak. Peter I. Hidas szerint, 1956 novemberében mintegy ezer magyar menekült tüntetett Bécsben, amikor elterjedt a hír, hogy a zsidó szervezeteknél regisztráló magyarok az USA-ba vándorolhatnak ki. Az osztrák rendőrséget is be kellett hívni a Saltzburg melletti Camp Roeder táborba hogy ott az antiszemitákat megfékezzék.

Az 56-osok közül sokan nem tartotta be a rájuk vonatkozó amerikai törvényeket sem. A New Jersey államban levő Camp Kilmer táborban a CIA mintegy 3 ezer személyt kihallgatott és a dokumentumokból az derül ki, hogy miután a magyarok elhagyhatták a tábort, gyakran változtatták lakhelyeiket és sokan megszegték bejelentési kötelezettségüket. A CIA jelentésekben az is olvasható, hogy a magyarok „jelentősen túlértékelték saját szakképesítésüket és hozzáértésüket,” vagyis lódítottak egy kicsit. Magyar betegség.

Számos 56-os börtönben végezte. Pándy András Belgiumban két volt feleségét és négy gyermekét gyilkolta meg. A sorozatgyilkos lelkész életfogytiglant kapott és 2013-ban börtönben halt meg. Kaliforniában legendás bűnözőként ismert John (János) Birges, aki 1980-ban saját tervezésű robbanószerkezettel zsarolta meg a Lake Tahoe melletti Harvey kaszinót. Életfogytiglant kapott és 1996-ban egy nevadai börtönben halt meg...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.