2016. október 15., szombat

EÖRSI LÁSZLÓ: NÉGY ÚJ KÖTETEM A FORRADALOMRÓL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Garai-Édler Eszter
2016.10.14.


A 50. évforduló után a 60. sem egészen méltóképpen sikerül. Most ugyan nem várható náci randalírozás, ám a demokratikus jogállam megszüntetése, a szolidaritás teljes hiánya, a gyűlöletkampány és legutóbb a sajtószabadság ellen indított megsemmisítő támadás épp ugyanannyira nem vágnak egybe az 1956-os forradalmat és jellemző eszmékkel.

A négy kötetből három a „pesti srácokról” szól. Azokról a felkelőkről, akik Csepelen, Kőbányán és Zuglóban kísérelték megvédelmezni a forradalom vívmányait a szabadságot és persze a függetlenséget is. A rendszerváltás óta a „pesti srácokat” mindinkább lenyúlta a jobboldal és nálunk a szinte vele egy pályán mozgó szélsőjobb. Az utóbbi másfél évtized óta már szinte teljesen úgy rögzül, hogy a felkelők a horthysta rendszer (vagy a nyilaskeresztes uralom) visszaállításért fogtak fegyvert. Márpedig a felkelők legalább 90%-a ezt éppúgy nem óhajtotta, mint a rákosista világot. És mára a „Pesti srácok” a diktatórikus kormányzat szócsöve lett – mit szólna vajon ehhez Angyal István vagy Iván Kovács László?

A legnagyobb vita nem e három kötettel kapcsolatban várható, hanem a negyedikről, amely Tóth Ilona és Mansfeld Péter történetéről szól. E két mártír foglalkoztatja leginkább a hazai közvéleményt, és már a kilencvenes években is számos legenda alakult ki róluk, amely a köréjük kialakult mondakör mostanra már könyvtárivá terebélyesedett. Szembe kell tudni néznünk a múltunkkal.
 
 

1 megjegyzés:

  1. Kedves Szerkesztők,
    elnézést kérek Önöktől és az olvasóktól, mivel félreérthetően tettük fel a fenti cikket, amelynek én vagyok a szerzője, nem Édler Eszter. Eszter csak segített nekem, mert ő a szerzőgárdához tartozik, én nem. Tehát arra kérem a blogászatot,hogy javítsák!
    http://kanadaihirlap.com/2016/10/14/eorsi-laszlo-negy-uj-kotetem-a-forradalomrol/

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.