2016. október 3., hétfő

ÍGY LESZ A SZEMÉTTELEPBŐL LAKÓPARK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Digger
2016.10.03.


A hely

A hely egy csodálatos arborétumszerű erdő közepe egy kisvárosban Londontól húsz kilométerre. Hatalmas mamutfenyők és óriáscédrusok között egy lakópark épül, aminek első fázisa már kész, azokban laknak már, a második fázist most építjük.

Tényleg olyan, mint egy arborétum, minden fán kis táblácska, amin a fa latin neve szerepel. A már elkészült rész közepén tavacska koipontyokkal, és szökőkúttal, vesszőből font szarvasokkal.

Gyönyörű mamutfenyők mellett igazi pihentető környezet szolgálja a már ott lakókat. A házak ára 850-ezer fonttól egymillió ötvenezer fontig terjed. Elképesztő pénz ez egy magyar számára, de ez teljesen átlagos most Londonban vagy a környékén.

A lakásokról

Tipikus angol hagyományok szerint épült duplafalú padlófödémes házak három szinten, alul beépített garázzsal. Mindegyikhez tartozik egy kicsi kert igény szerint füvesítve, befásítva vagy járólapozva.

A képeken látható a fal szerkezete és a két fal közötti kőzetgyapotos hőszigetelt rés kiszellőztetése a téglák közé behelyezett műanyag betétekkel. Utána pedig a padlófödém látszik, amelyik sűrűn rakott különösen erős gerendákból van építve.

Ehhez képest a szintek közötti födém nevetségesen gyengének hat. Egy centiméter vastag OSB lap, ami nem fekszik fel a falakra, hanem rájuk van szerelve. Első pillantásra a mi hagyományos fa vagy beton födémgerendáinkhoz képest ez semmi.

Pedig hát gondoljunk bele. Az a vékony lap csak egyirányú terhelést kap felülről az élén. Próbáljunk eltörni egy jégkrémpálcikát az éle irányában. Nem fog sikerülni, pedig az csak egy milliméter vastag jégkrémpálcika. Ez az építési mód nálunk teljesen ismeretlen...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.