2016. október 29., szombat

KIK ÉS MIÉRT TÁMOGATJÁK A TRUMP-FÉLÉKET?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.28.


Sokan nem értik, hogyan juthatott el Trump idáig. Amerikában ennyi ember támogatná a rasszizmust, az idegengyűlöletet? Ennyi lepusztult redneck, lecsúszott középosztálybeli lenne Amerikában? Nem. Nem erről van szó.

Trump támogatói az iskolázatlan fehér rétegeket leszámítva, jól szituáltak, jól neveltek, minden héten mennek a keresztény gyülekezetükbe, ahol a szeretet Istenét imádják, és a jó erkölcsöt tanítják. Ezek az emberek támogatnak egy olyan erkölcstelen embert, akihez fogható ritka, támogatnak olyan embert, akinek kampánya különböző társadalmi csoportok, fajok és kisebbségek gyűlöletére épül. Hogyan egyeztethető ez össze?

Ennek megértéséhez kiváló segédanyag egy olyan cikk, amelyet egy ismeretlen ember küldött el nekem. Ebből megérthető, hogyan oldják fel az ellentmondást, és mennek tízmilliók szavazni Isten nevében egy minden ízében istentelen emberre.

A cikk azzal kezdődik, hogy "1860-ban egy istenfélő, evangéliumi keresztény, Salmon Chase indult az elnökválasztáson egy illinoisi ügyvéddel szemben, akit – bár beszédeiben gyakran idézte a Bibliát – sok amerikai lelkész „istentelen ateistának” tartott, mert nem csatlakozott egyetlen felekezethez sem. Chase és támogatói nem értették, hogy miért nem ő nyerte meg a választást. Az utókor számára azonban ez nem kérdés. Ellenfelét Abraham Lincolnnak hívták. De keresztény kortársai nem voltak jobb véleménnyel a szivarozó, iszákos Winston Churchillről, vagy az elvált Ronald Reaganről sem. Az amerikai elnökválasztás kapcsán újra indult a vita, milyen vezetőre van szükség vészterhes időkben? Olyanra, aki megtestesíti vagy legalábbis megközelíti az erkölcsi ideált, vagy olyanra, aki meglehet, morálisan kifogásolható, de érti az idők szavát, és világosan szembeszáll a szabadságot veszélyeztető folyamatokkal?"

A cikk a Hetek című újságban jelent meg, amely a Hit Gyülekezete újságja, amely ugyanolyan felekezet, mint az amerikai evangéliumi mozgalom, amellyel szoros kapcsolatban is áll. Ennek megfelelően a Hit Gyülekezete is Trump támogatója, a cikk pedig arra világít rá, hogy miért.

A fenti idézetből kiderül, hogy miután Trumpról, a jelöltről kiderült, hogy vállalhatatlan, erkölcstelen, botrányos személy, elválasztják a személyt azoktól az értékektől, amelyeket képviselni hivatott. Indokként pedig olyanokat hoznak fel példaként, mint Abraham Lincoln és Winston Churchill...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.