2016. október 8., szombat

MAGYARORSZÁGRA IS JUTOTT UKRÁN POLITIKUSOK PISZKOS PÉNZEIBŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Graham Stack
2016.10.07.


Számos, egykor magas beosztásban dolgozó ukrán köztisztviselő szerepel abban a bonyolult, offshore cégekből és bankokból álló hálózatban, amelyet az OCCRP újságírói fejtettek fel kiszivárogtatott dokumentumok alapján. Úgy tűnik, hogy a gyanús pénzekből Magyarországra is érkezett.



Ploscsadka – így hívják Kijevben azt, amikor úgy mossák tisztára a pénzt, kerülik el az adófizetést vagy titkolják el a vagyonukat a gazdagok, hogy titkos bankszámlákat üzemeltetnek, offshore cégeket hoznak létre és strómanok mögé rejtik az üzletből ténylegesen profitáló személyeket. Egy friss ügyben, amelynek felderítésében az Átlátszó is részt vett, a haszonélvezők között megtaláljuk az ukrán parlament korábbi tagjait, a bűnüldöző szervek vezetőit, és a fegyveriparban, valamint az antikorrupciós szervezetekben dolgozó magasrangú tisztviselők gyermekeit is.

Virágok Ecuadorból

2014 decemberében Olekszandr Terescsenko, egy akkor 19 éves, üzleti tapasztalattal nem rendelkező ukrán egyetemista e-mailt küldött egy londoni ingatlanközvetítőnek, amelynek tárgya egy luxus legénylakás volt, pár perc sétára az angol parlamenttől.

„Kérem, szóljon Grahamnek [Graham Wilson, jogász] hogy készítse el a bélyegzőjével és az aláírásával hitelesített [szolgáltatási szerződést]”– állt a levélben. „A számla tulajdonosa, aki elvégezte az átutalást, most hívott. Ha nem készül el a dokumentum a következő órákban, vissza fogják vonni az átutalást, hibára hivatkozva.” A számla tulajdonosának valószínűleg azért volt szüksége a papírokra, hogy a pénzmosás elleni szabályok szerint igazolni tudják a tranzakciót.

Olekszandr Terescsenko nem más, mint Jurij Terescsenko fia, aki egész életében az ukrán állami fegyverkereskedelmi szektorban dolgozott. 2014-ben már magas beosztásban, ugyanis ideiglenesen őt bízták meg a folyamatosan terjeszkedő Ukroboronprom állami fegyvergyár vezetésével.

Úgy tűnik, hogy nem volt elég idő megszerezni a dokumentumokat az angol jogásztól, mert a ploscsadkát működtető személyek gyakorlatilag „összetákoltak” egy számlát a lakáshoz: a számla szövege pont olyan volt, mintha egy orosz szöveg tükörfordítása lett volna. A rögtönzött számla és a tranzakciót részletező dokumentumok szerint a lakás árának egyharmada, 106 670 angol font egy Seychelles-szigeteki cég, a Berly Trade Ltd. lettországi számlájáról érkezett az ügyvéd folyószámlájára.

Az ügyvédi iroda egy korábbi levelében már figyelmeztette fiatal ügyfelüket, hogy a pénzmosás elleni szabályok szerint csak tőle, vagy egy olyan harmadik féltől fogadhatnak átutalást, amelyről teljeskörű információval rendelkeznek. Wilson az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott, de ha ténylegesen ismerte volna a Seychelles-szigeteki cég részleteit, valószínűleg elsápadt volna.

A 2014 júliusában, alig hat hónappal a tranzakció előtt alapított Berly Trade-et jó eséllyel csak azért hozták létre, hogy a ploscsadka része legyen. A cég az év szeptemberében Lettország vezető offshore bankjában, az ABLV-ben nyitott számlát. Nemsokára elkezdett csorogni a pénz a számlára – derült ki a Berly tevékenységének első három hetét lefedő, kiszivárgott dokumentumokból.

A bankszámlakivonat szerint ebben a szűk egy hónapban 190 000 dollárt utaltak Berly számlájára, amelyet onnan tovább utaltak más olyan cégek számára, amelyek szintén az ABLV-nél voltak. Ezek a tranzakciók már ránézésre sem szokványosak, mivel például
42 000 dollárt fizettek ki hat részletben és ebből a pénzből állítólag virágokat vásároltak Ecuadorban.
További nagy összegek cseréltek gazdát más, az ABLV-nél számlát vezető cégeknél is, és 2014 decemberére már milliós nagyságú pénzek mozogtak a számlák között. A Terescsenko-lakás árán kívül a Berly 800 000 dollárt utalt át hét részletben egy Marshall-szigeteki cég svájci bankszámlájára. A pénzt „marketing-szolgáltatásokra” költötték.

A rákövetkező hónapokban a Berly újabb milliókat kapott és küldött más offshore cégeknek, illetve a tranzakciókban részt vettek tunéziai, török, cseh, magyar és amerikai cégek, valamint személyek is...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.