2016. október 8., szombat

NÉP - SZABADSÁG?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Kinyo Norbert
2016.10.08.


Indulatból nem szabad cikket írni, a harag nem jó irányba vezeti a tollat, de amit ma valakik meg mertek tenni a magyar sajtóban az példátlan, hallatlan eset.

Ilyet csak Törökországban enged meg magának a hatalom, ahol teljes szerkesztőséget foglalhatnak el erőszakkal. Akkor kapcsolnak le egy rádó- vagy TV-adást amikor csak akarnak.

Magyarországon hat éve folyamatosan szűkül a sajtónyílvánosság. A kormányzópárt sokkal furmányosabb módon csavarta ki a tévéket, rádiókat, lapokat és internetes oldalakat a szabad sajtó kezéből.

Pénz és hatalom kéz a kézben járva szisztematikusan lebontotta a magyar sajtószabadságot és kisgömböc mintájára bekebelezett mindent. A közszolgálati médiából állami tévét és rádiót csináltak törvénnyel, költségvetéssel és hatalmi szóval együttesen.

A szabad piacon csak felvásároltak, kijátszották egymás ellen a szereplőket, elzárták az állami hirdetések csapjait és így tovább.

Elbukott a független kereskedelmi rádiózás, csak a magáért harcoló Klubrádió maradt meg a sarokba szorítva. A nagy kereskedelmi tévéket kijátszották egymás ellen, majd a kivéreztetett szereplőt bekebelezte a Vajna-Habony-Rogán Bermuda-háromszög.

A lapok piacán előbb felhizlalták, majd kicsinálták a Téma-csoportot, hogy azután a médiába beszálló Habony Árpád kapjon pénzt, paripát, fegyvert.

A nagy G-nap óta egyedül a Simicska sajtóbirodalma állja (részben) a sarat. Az ingyenes napilapot (Metropolitant) feláldozta Orbán volt embere, cserébe még kitart a Hír TV és a Magyar Nemzet mellett.

Közben a háttérben folytak az óriási átrendeződések. A Ringier összeházasodott az Axel Springerrel, osztottak-szoroztak, ide-oda pakolgatták a sajtótermékeket. A Mediaworks megszerezte a Pannon Lapokat és ennek a folyamatnak lett a végjátéka a Népszabadság felfalása. Kivárták, hogy szinte minden ütőkártya egy kézben legyen.

Amit itt műveltek a magyar sajtótörténetben példátlan. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az internet korszakával egy teljesen új struktúrában dolgozunk. Ma már, ezt hétről-hétre bizonyítja a Gépnarancs is az “Internet nem felejt” rovatával. Föld S. Péter rendre előhozza a közelmúlt 4-6 éves történeteit, amelyek ott vannak a világhálón. A netről nem lehet csak úgy kiollózni a nem kívánt személyeket, ahogyan a sztálini propaganda megcsinálta és megtehette. Az egyszer publikált írások talán örökre fennmaradnak, persze törölni, korlátozni lehet és sokan meg is próbálkoznak ezzel.

Azonban hallatlan egy lapot azonnali hatállyal úgy bezárni, hogy az internetről is lekapcsolják a saját szerverüket, elérhetetlenné téve a
NOL.hu teljes archívumát. Nem egyszerűen egy nyomtatott napilapot szüntetnek meg, hanem kísérletet tesznek arra, hogy az archívum eltüntetésével egy jó nagy fekete lyukat üssenek a magyar sajtó történetében...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.