2016. október 1., szombat

ORBÁN BEREZELHETETT A KÖZV ÉLEMÉNY-KUTATÁSOK LÁTTÁN. MÁR NEM IS FONTOS A RÉSZVÉTELI ARÁNY?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.01.


Rendkívül undorító politikai kampányon vagyunk túl: mint megtudhattuk, a migránsok elveszik a romák segélyét, Csepelen az önkormányzati lakásokat, illetve persze nekik valójában több pénzük van, mint amennyi tíz jászberényi lakos bankszámláján található. A kormány legalább 10 milliárdot költött a gyűlöletkampányra, a közvélemény kutatások szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy el fognak menni elegen a népszavazásra. Nem is csoda, hogy Orbán már arról beszél, hogy neki már az is elég, ha a nemek többségben lesznek...

...10 milliárdot gyűlöletkeltésre

Az egy dolog, hogy csak a népszavazás megszervezése 5 milliárd forintba kerül, a költségek hála a kormányzati propaganda hadjáratnak, teljesen elszálltak. Bár a médiatörvény és a választási eljárási törvény értelmében  is tilos politikai reklámot közzétenni kampányidőszakon kívül, főleg az olimpia alatt tapasztalhattuk, hogy mennyire felpörgött a kormányzati propaganda. Csak augusztus 10-ig 3,1 milliárdnyi közpénzt fordítottak a kvótakampányra, azaz akkor, amikor hivatalosan még nem is volt kampányidőszak, az elkövetkező hetekben pedig további legalább 7 milliárdot.

Hogy megérte-e? A miniszterelnök elmúlt napokban adott nyilatkozatai sokatmondóak: Egyik nap arról beszél, hogy „a népszavazás eredménye határozza meg, hogy milyen irányban indulunk tovább. Másik nap pedig arról hogy politikai értelemben a részvételnek nincs jelentősége (...) csak érzelmi jelentősége van az érvényességnek,” illetve „ha a nemek többségben lesznek, az neki már elegendő felhatalmazás ahhoz, hogy Brüsszelben folytassa a küzdelmet Magyarország megvédéséért”  

Valószínűleg a miniszterelnökhöz is elérkezhettek azok a felmérések, mely szerint több mint kétséges a népszavazás érvényessége.

Csak 46%?

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, szeptember 24 és 28 között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a menekültekkel kapcsolatos attitűdöket, a kvótanépszavazás megítélését és a pártok támogatottságát. Az egy héttel ezelőtti kutatásukhoz képest nyolc százalékponttal csökkent a kvótanépszavazáson való részvételi hajlandóság, így most a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. A Publicus azt is megjegyzi a felmérés kapcsán, hogy általában többen jelzik részvételüket annál, mint akik végül el is mennek, így jelenleg, a népszavazás érvényessége erősen kérdéses...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.