2016. október 29., szombat

SZÉP EMBER, SZENT EMBER, TEMPLOMBA JÁR, MECCSRE JÁR, KOLBÁSZT TÖLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Ráczkevy Miklós
2016.10.29.


...Politikával, közélettel az ország lakosságának szerintem öt százaléka foglalkozik komolyan. Lehet, hogy még túlzás is ez a szám. Ezalatt azt értem, hogy az ország lakosságának öt százaléka tájékozódik sokoldalúan, ennyien bírnak egészséges forráskritikával, ennyien tudnak statisztikai adatokat értelmezni, ennyi embernek van alapos szellemi munkával kialakított világképe, demokráciafelfogása, ennyi ember politikai emlékezete tart ki akár egy hónapnál hosszabb ideig is, és persze sok mindent sorolhatnék még ide.

Ezzel szemben a magyarok nagy többségének nincs semmilyen demokratikus élménye. Nem tudja, nem is akarja tudni, hogy a politikai rendszer hogyan épül fel, nem tudja a politikai intézményekről, hogy mi a szerepük, miért vannak egyáltalán. Kérdezzük csak meg a kőműves Józsit a piacon, hogy mi az a költségvetési tanács! Ha Mariska néninek elmondanánk, hogy a demokrácia egyik alapja a független Alkotmánybíróság, abból ő csak a „demokrácia”, a „független”, és az „Alkotmánybíróság” szavakat nem értené.

Amit magának a zöm meg tud fogalmazni, azok a rendkívül primitív „ők ott fent, mi itt lent”, „minden politikus egyforma”, „csak a zsebüket tömik” jelszavak. Az őt körülvevő világról rettentő keveset tud, de vágya sincs rá, hogy kissé jobban megismerje. Egész élete (és már két-három nemzedékről van szó!) úgy telik el, hogy gürizik, kuporgat, ügyeskedik (ez az ügyeskedés mindközönségesen adócsalást jelent!), és néha valami arctalan helyről, hivatalból, bárhonnan valaki a fejére koppant. Ha nem koppantanak a fejére, azt már sikernek értékeli. Sok helyen áramszünetkor ma is azt mondják: „Elvették a villanyt!” Ki vette el? Miért vette el? Van-e összefüggés a szolgáltatás minősége és az érte fizetett összeg között? Ezekkel a felesleges kérdésekkel honfitársaink zöme nem foglalkozik. Ha bármi pozitív dolog történik a környezetében, kijavítják a járdát, felújítják az iskolát, akkor azt nem az adójáért cserében járó szolgáltatásnak, hanem valamiféle kegy megnyilvánulásának éli meg.

Erre az alapra Orbán atombiztos várat építhet. Veszélyes, durva világ ez, mondja, jobban jártok, ha nem is akartok foglalkozni vele; ne menjetek külföldre, majd én mesélek nektek róla; vállalom én helyettetek a veszélyt, biztonságban vagytok!

...
ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.