2016. október 6., csütörtök

TÁJÉKOZTASS - NE A FÉLELEM VEZÉRELJEN!

A TASZ BLOGJA
Szerző: Fernezelyi Bori
2016.10.06.


A kötelező védőoltás témáját hatalmas indulatok övezik. Egy hangos kisebbség vehemensen ellenzi a kötelező védőoltásokat. Mások rögtön felháborodásuknak adnak hangot, ha bárki bármilyen szempontból kritizálja a jelenlegi oltási rendszert.
 
Blogsorozatunkban utánajárunk, hogy mennyire és hogyan tájékoztatják a betegeket ma Magyarországon a védoltásokkal kapcsolatban és megindokoljuk, hogy szerintünk miért fontos a tájékoztatás. Adatainkat egyrészt a TASZ számára 2016 májusában végzett reprezentatív kutatásból, másrészt a TASZ által szintén 2016 májusában végzett közel 3000 válaszadó által kitöltött nem–reprezentatív online kutatásból merítjük.
 
A sorozat első részében azzal foglalkozunk, hogy miért veszélyes a tájékoztatás elmaradása, vagy a nem megfelelő tájékoztatás.
  • A tájékoztatás hiánya bizalomvesztéshez, az pedig  az oltásoktól való elforduláshoz vezethet.
  • Esetleg olyan gyermek is megkapja az oltást, akiknek nem kellene, mert nincsen oltható állapotban, de ez nem derül ki.
  • Sokszor nem derül fény a szövődményekre, illetve nem jelentik azokat megfelelően, ezért az oltóanyagok monitorozása is hiányos.
Az oltások melletti harcos kiállás bizonyos szempontból érthető is, hiszen a védőoltás korunk egyik legnagyobb vívmánya, mely sok korábban nagyon elterjedt, olykor komoly szövődményekkel, vagy akár halállal járó betegséget jóformán teljesen eltüntetett. A védőoltásokkal kapcsolatos másik fontos  tény, hogy mivel ezek az oltások fertőző betegségeket előznek meg, az oltás hiánya az egész közösség védettségére kihathat.
 
Éppen ezért merülhet fel, hogy nem pusztán egyéni mérlegelés kérdése, hogy valaki oltat-e vagy sem, azt is figyelembe kell venni, hogy az oltás elmaradása esetén az adott közösségre való veszélyesség mértéke indokolttá teszi-e, hogy az illetőt alapjogában korlátozzák, és előírják a védőoltás beadását. A jelenleg érvényben lévő kötelező védőoltási rendben nincs lehetőségünk megválasztani, hogy szeretnénk-e gyermekünket beoltatni, vagy sem. Viszont az törvényi előírás, hogy az oltással kapcsolatban teljeskörűen és személyre szabottan kell tájékoztatást kapnunk...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.