2016. október 25., kedd

TGM: NEM, KEDVES ELLENZÉK, ERRŐL SZÓ SE LEHET!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: TAMÁSGÁSPÁRMIKLÓS
2016.10.24.


Az október 23-ai ellenzéki tüntetésen több szónok is kifejtette, hogy egységre van szükség. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök maga mondta – ő csak tudja –, hogy aki „gyurcsányozik” meg „elmúltnyolcévezik”, az „Orbánnal van”. Bokros Lajos volt pénzügyminiszter fölszólította a magyarországi független vagy ellenzéki sajtót, hogy „ne fanyalogjon”, álljon be a sorba. Ők is, mások is úgy vélték, hogy a bírálatból és vitából elég volt, a politikai elveket pedig vigye el az ördög.

Egyetlen cél van: Orbánt, az Orbán-rezsimet elkergetni, egyéb nem számít.

Mindezt a pluralizmus, a szólásszabadság, a sajtószabadság védelmében. Kínos.

Én nem szoktam – meg emlékezetem szerint a Kettős Mérce se szokott – „gyurcsányozni” vagy „bokrosozni”, egyszerűen két olyan politikusról van szó, akivel nem értek vagy nem értünk egyet, s akinek a világnézetével, álláspontjával, javaslataival olykor pörlekedem, s ezt mások is megteszik. (Mellesleg: „fanyalogni” az ember olyasvalaki magatartásán szokott, aki közel áll hozzá, akivel többnyire egyet szokott érteni. Ez velem az említett két úr esetében szinte soha nem fordul elő, tehát „fanyalgásra” nem nyílik alkalmam. Ettől függetlenül tudok róluk tisztelettel beszélni: ezt a jobbára folytonos nézeteltérés nem teszi lehetetlenné.)

Az viszont tűrhetetlen, hogy a „demokrácia” (értsd itt: a liberális, alkotmányos jogállam) nevében föllépő államférfiak be szeretnék fogni reménybeli szövetségeseiknek s a még megmaradt, gettóba szorított nyilvánosság képviselőinek a száját.

Ezt most azonnal és a leghatározottabban vissza kell utasítani. Abból az ellenzékből, amely az elvont Orbán-gyűlöletből kiindulva kritikátlanságra és öncenzúrára biztatja (vagy szólítja föl) esetleges partnereit, nem kérünk. Tisztelet-becsület Karácsony Gergely zuglói polgármesternek (Párbeszéd), aki az ilyesfajta erkölcsi zsarolásnak nem engedett, és több tekintetben elutasítóan nyilatkozott a 2010 előtti balközép kormányzásról...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.