2016. október 5., szerda

VÉGE A KOMÉDIÁNAK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.10.05.


...Mire jó ez a majdnem 3,3 millió támogató szavazat? Arra igen, hogy megint elkábítsák a Fideszes hívőket, de egyéb másra semmiképpen sem jó. Az Uniónak ugyanis nem lehet azt mondani, hogy íme, a magyar választók teljes mellszélességgel követik a tévedhetetlen és igazságos vezérüket abban, hogy ide bizony senkit se telepítsenek be tömegesen erőszakkal. Hazai vonatkozásban pedig nem adhat elég felhatalmazást arra, hogy annak lehetséges jogi következményeit érvényesítsék, mondjuk az alaptörvény módosítását végrehajtsák. Ezt ugyan korábban is megtehették volna, mert a Jobbik elnöke felajánlotta ezt a lehetőséget, de Orbánnak nem volt elég az. Most úgy néz ki a helyzet, hogy rohamtempóban még november közepén mégis módosítani fogják az alaptörvényt, de azt már kénytelenek lesznek a Jobbik támogatásával megtenni. Ha netán Orbánnak végül is az volt a célja, hogy az alaptörvényt módosítsa, és nem valami egyéb alantas elképzelés megvalósítása, akkor ez a mostani állapot mutatja meg igazán azt, hogy mennyire fölösleges volt a népszavazási komédia, és kidobni ezért 17-18 milliárd forintot.

A népszavazás továbbá azért is fölösleges volt, mert ezzel semmi sem változott meg a hatalmi eloszlásban. Mivel ez nem a képviselők megválasztásáról szólt, ezért sem a parlamentben, sem pedig az önkormányzatoknál nem történt változás, a Fideszes túlhatalom mindenütt megmaradt. Ezt megerősíteni egy népszavazással minimum luxusnak tekinthető, és értelmetlen is volt, mert a képviselők 2018-ig, illetve 2019-ig kaptak felhatalmazást a hatalomgyakorlásra. Orbán Viktor személyes hatalma sem rendült meg, legfeljebb a saját berkein belül, de ezt a tőle szokásos kemény fellépéssel letörheti és kiigazíthatja. Tehát naiv elképzelés az, hogy a kormányfőnek le kell mondania, mert semmi jogi, vagy morális oka nincs erre. Azt pedig, hogy Gyurcsány Ferenchez hasonlóan önként lemond a hivataláról, nehéz elképzelni, mert a cezaromániás személyisége ezt alapból kizárja. Ha netán 2018-ban legitim választáson új legitim kormány születne az ellenzék soraiból, akkor is csak nagy nehezen lehetne elmozdítani a helyéről. Annyira megszerette már azt, hogy nem lenne képes attól megválni. 

Talán egy dologban kimutatható a népszavazás eredményessége: a fentebb jelzett majdnem 3,3 millió támogató szavazat alapos feltételezésre adhat lehetőséget arra nézve, hogy a 2018-as választáson is hasonló támogatottsággal fog rendelkezni a jobboldal. De ebben nyilván benne van a Jobbik szavazótábora is, amit azonban csak akkor tudhat maga mögött, ha azzal szövetségre lép. Azt viszont feltételezhetik, ismerve a Jobbik támogatottságát, hogy a Fidesz számára megmaradt az a 2,2 – 2,4 milliós szavazótábor, amelyikkel akár kétharmaddal is lehetne győzni. Tehát itt mégis lehet komoly információja a Fidesznek arra nézve, hogy mire számíthat a következő időszakban, és mely országrészeken kell még erősíteni, a befolyásukat növelni. De ehhez az információhoz nem kellett volna egy népszavazás, elég lett volna egy jól megkomponált közvélemény kutatás...


ITT OLVASHATÓ

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.