2016. november 1., kedd

A KISVASÚT ÉS A KISAKADÉMIA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.10.31.


Van miniszteri biztosa a felcsúti vasútnak. Most hallottam a televízióban. És a miniszterelnöknek van véleménye a felcsúti vasútról. Most mondta el a televízióban. A Népszabadság című újságról nincs neki véleménye.
 
A Magyar Tudományos Akadémia elnökének sincs véleménye. Neki a magyar közállapotokról nincsen. Merthogy az Akadémiának nem feladata a politizálás. Ezt is most hallottam a televízióban.
 
Namármost. A miniszterelnöki székbe egészen más módon lehet belekerülni, mint a Tudományos Akadémia elnöki székébe. A bekerülés módozatainak ismeretében tudjuk, semmi akadálya, hogy egy bármilyen buta, ócskalelkű, jellemtelen, gyáva tolvaj legyen Magyarország miniszterelnöke.
 
Eddig azzal nem foglalkoztam, mik a feltételei annak, hogy valaki az Akadémia elnöke legyen. 1948. óta lényegében ez egy díszpinty állás.
A Magyar Tudományos Akadémia tekintély - elvileg. Ha ezzel a körülménnyel például az intézmény elnöke sincs tisztában, az baj. Baj volt ez a szocializmusban is, de akkor tényleg semmit nem lehetett tenni. 1990. óta lehetne. Még most is. Ha az Akadémia elnöke képes volna egyszerű tételek logikai sorrendbe rakására, amit azért egy matematikustól akár el is várhatnánk, akkor ezek közül az egyik logikai művelet eredménye az lehetne, hogy ha 180 akadémikus aláír egy petíciót, akkor azzal foglalkozni kell. Ha nem bánják, abba most nem megyek bele, mi a különbség egy ország gazdasági, társadalmi, kulturális állapota és a politika között, az ugyanis szánalmas, amikor ezt egy olyan tekintélyes intézmény vezetőjének kell megmagyarázni, mint amilyen a Magyar Tudományos Akadémia. Ami különben elnökének ezzel a pipogya, gyáva, szemforgató nyilatkozatával el is vesztette a maradék reputációját - előttem legalábbis...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.