2016. november 27., vasárnap

A "MAG" EURÓPA NEM SEGÍT - JUNCKER - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.26.


A brüsszeli Bizottság elnöke szerint csakis a tagállamok egysége jelent kiutat az unió jelenlegi válságából, a mag-Európa nem segít.

A politikus hangsúlyozza, hogy a populisták sokaknak gondot okoznak, mert tudatosan játszanak a félelmekkel, ám érdemi válaszaik nincsenek, csupán azt sugallják, hogy a nemzetállamban el lehet rejtőzni a globalizálódás elől - tájékoztat a Kurier. Ám a tagállamok csak akkor kerekedhetnek felül a gazdasági világversenyben, ha összetartanak. Nem szabad abban vetélkedni a populistákkal, hogy ki egyszerűsíti le jobban a dolgokat. Aki a választók után fut, az csupán hátulról látja azokat, és elfojt minden vitát. Ha viszont mindenki egy irányba húz, akkor be lehet bizonyítani az embereknek, hogy a földrész biztonságot és esélyt nyújt nekik. Juncker megjegyezte, hogy az EU tanult a menekültválságból is, amikor zárta a réseket az Európa Házon. pl. amikor most először közösen védi a külső határokat. A Bizottság vezetője nagyobb európai felelősségérzetet ajánl a tagállamok irányítóinak, mert egy páran már hazafelé a repülőgépen elfelejtik, hogy Brüsszelben közös döntést hoztak, majd odahaza a határozatok ellenfeleként lépnek fel. Az összefogás mindenkinek érdeke a mostani, viharos időkben, ami azt jelenti, hogy egyes országok időről időre előremennek, a többiek pedig követik őket.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A lap azt kérdezi, hol marad a felzúdulás a tudomány részéről az olcsó populizmussal szemben? Merthogy képtelenség az „igazság utáni” korszak. Aki be akarja beszélni bárkinek, hogy lehetséges kikapcsolni a tényeket és a humbugot politikai programmá tenni, az semmibe veszi a felvilágosult gondolkodást, ami pedig a haladás biztosítéka. A nyitott szellem, a kétely és a megszerzett bizonyosság segítette az emberiséget, hogy az eljusson a mai korba. Napjainkban viszont azt látni, hogy a politika félreállítja a tudósokat. Többséget lapos kijelentések mentén is létre lehet hozni, ha a népbutítást programmá nyilvánítják. Korunk tragédiája, hogy még soha ennyien nem tanultak, a képzettség szintje emelkedik, ám sok helyütt mégis veszélyesen gyorsan hanyatlik a tudományba vetett hit. Ebből a szempontból döntő lesz, hogy a populistáknak sikerül-e még inkább megingatniuk ezt a hitet – tudatlansággal, műveletlenséggel és ideológiával. Nagy gond ugyanakkor, hogy a szakemberek visszahúzódnak az elefántcsonttornyukba, a társadalmi kérdésekben passzívak maradnak. Érthető persze, hogy nem szeretnének lesüllyedni a populisták és a képmutatók szintjére, de a jövő és a jólét tényezőiként felelősség terheli őket, hogy szembeszálljanak a populista zagyvasággal...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.