2016. november 27., vasárnap

FEL VANNAK FEGYVEREZVE, EL FOGJÁK RABOLNI A GÉPET

INDEX.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS
2016.11.26.


A világtörténelem első repülőgép-eltérítője magyar volt, ahogyan magyar kötődésű volt a másodikként számontartott géprablási eset is; ráadásul mindkettőt arisztokraták követték el, és mindkettőt akkor, amikor a polgári légi közlekedés még csak a szárnyait bontogatta. A magyar repüléstörténetben hét-nyolc géprablásról vagy -rablási szándékról beszélnek, bár nem mindegyik volt az. Az egyiket, az utolsó sikertelen kísérletet épp ma harmincnégy éve követték el – Malév-gép ellen, igaz, nem magyar támadó, és nem Magyarországon. A legdurvább eset idén hatvan éve történt, akkor Szombathely fölött tűzharc tört ki.
          
Ma 34 éve, 1982. november 27-én Varsóban, az Okecie repülőtéren megpróbált eltéríteni egy Budapestre tartó Malév-gépet egy, a reptéren szolgáló kiskatona. A reggel Budapestről indult, de ekkor már Leningrádból visszafelé tartó Tu–154-es nem sokkal este fél hat előtt szállt len.
 
A varsói utasok kiszálltak, a fedélzeten 42 tranzitutas és a nyolctagú személyzet maradt. Nagyjából húsz perccel a gép landolása után az utasok leszállásához használt, két lengyel katona által őrzött lépcsőhöz egy repülőtéri autó érkezett, amiből egy húsz év körüli, géppisztolyos katona szállt ki; lefegyverezte és a gépre terelte a két őrt, majd átvette a repülő fölött az irányítást – idézi fel a történteket az airportal.hu négy évvel ezelőtti cikke.
 
A fegyveres géprabló ezután a géppisztolyával fenyegetőzve próbálta rávenni a személyzetet, hogy őt Nyugat-Berlinbe, illetve hamarosan módosított követelése szerint Bécsbe vigyék...
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.