2016. november 30., szerda

A NŐK ELLENI ERŐSZAK MINDANNYIUNK ÜGYE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: NOGRADI W NOA
2016.11.29.


Világszerte november 25. és december 10. közt tartják a 16 akciónapot a nők elleni erőszak ellen. A 16 Akciónap nyitórendezvénye Magyarországon a Néma Tanúk felvonulás, melyen az elmúlt egy évben családon belüli erőszak során megölt áldozatokra emlékeznek, és a történeteiket magukon hordozó piros sziluettekkel, a Néma Tanúkkal vonulnak fel. Az alábbiakban Nógrádi Noá, a PATENT Egyesület nevében elmondott beszédét adjuk közre.

Véletlenül épp tegnapra, a nők elleni erőszak felszámolásának világnapjára, a 16 akciónap első napjára esett a sajtóban “lúgos orvos ügynek” nevezett bűncselekmény tárgyalása a Fővárosi Ítélőtáblán. Az ügyet sokan ismerik, a médiában is megjelenik minden fejlemény, a nyilvános ülésre több mint százan igyekeztek bejutni. Azok, akik helyszűke miatt kint rekedtek, dühösek és csalódottak voltak.

Aktivistaként, jogvédőként egyrészről örömmel láttam a média és a nagyközönség érdeklődését az ügyben, támogatását a sértett felé, felháborodását az elkövető tettein. Másrészről azonban keserű volt a tudat, hogy a tengernyi másik ügyben, ami nők ezreinek életét teszi tönkre, és évente legalább 50 nő életét követeli Magyarországon, nem láthatunk ekkora érdeklődést, együttérzést és szenvedélyes felháborodást.

Tény, hogy egyre többször jelenik meg a nők elleni erőszak témája a médiában és a közbeszédben. De az általános hozzáállás a mai napig egyszerre tekinti rendhagyónak és mindennaposnak a nők elleni erőszakot. Rendhagyónak, amikor az elkövetőket abnormális, beteg szörnyetegnek festi le képzeletében, vagy amikor azzal nyugtatja magát, hogy „ez” vele, vagy az ő környezetében nem történhetne meg. De egyszerre elég mindennaposnak ahhoz, hogy ne érje el az ingerküszöböt, ami felett társadalmi felháborodás övez egy társadalmi csoport tagjai ellen rutinszerűen és büntetlenül elkövetett atrocitást...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.