2016. november 30., szerda

CÉLEGYENESBEN

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Székely Szabolcs
2016.11.30.


A következő évek, sőt, talán évtizedekre meghatározó jelentőségűvé válhat a Fidesz legújabb gazdaságpolitikai intézkedése a minimális alapbér drasztikus megemelése, a társadalom biztosítási járulékcsökkentés és a társasági adó tíz százalék alá történő leszorítása. Ez utóbbi olyan nagymértékű volt, hogy Magyarország akár adóparadicsommá is válhat. Mindezek az intézkedések egy további jól kirajzolódó gazdasági fellendülés jeleit mutathatják, amit maga az OECD legutóbbi elemzése szintén alátámasztott. Mindez azonban több olyan tényező együttes hatásának és eredményének tudható be, amit nem árt tudatosítani és különválasztani a napi politikai harc félrevezető nyilatkozataitól. Ugyanis tényleg kimutatható a gazdasági fellendülés lehetősége és megalapozottsága, de nem biztos, hogy ezeket a fentebb jelzett pozitív intézkedéseket a Fidesz nagylelkűségének kell tulajdonítanunk. Ennek bizonyítására most csak három tényezőre utalok.

Az első tényező egy történelmi adottságot takar: a Fidesz akkor került a hatalomra, amikor a 2008 – 13-as gazdasági válság már lecsengőben volt. A válság kitörésekor, tehát úgy a 2008-as és 2009-es évek alatt jött létre a minden gazdasági válságot kísérő nagy pusztítás, amelynek során cégek mentek tönkre, a munkavállalók tömege került az utcára, fokozódott a társadalmi, politikai, gazdasági bizonytalanság, a kilátástalanság, növekedtek a szociális problémák, és még sorolhatnám a gondokat. Ez a klasszikus depressziós ciklus volt, ahogyan azt Joseph Schumpeter jellemezte. Ebben az időszakban szó nem lehetett arról, hogy az a gazdasági fellendülés létrejöhessen, amit a Gyurcsány-kormány joggal elvárhatott volna a 2006-ban hozott és 2008-ig sikeresen abszolvált reformok kapcsán. Gyakorlatilag lenullázta mindazokat a törekvéseket, ami egy fenntarható gazdasági fejlődést eredményezett volna. Mindezt tetézte még a Gyurcsány-kormány csapnivaló kormányzása is, így 2010-re egy megtépázott gazdaságot és egy a baloldalból kiábrándult és reményvesztett társadalmat örökölhetett az Orbán-kormány.

Az új kormány azonban sikeresen megküzdött a menet közben adódó problémákkal is, olyannyira, hogy a 2008-ban felvett IMF és EKB hitelt teljes egészében visszafizette, és egy újabb nagy hitel felvételére sem kényszerült. Gazdaságilag tehát függetleníthette magát, ami jó alapot nyújtott a további építkezésre. Ez azonban már a gazdasági válság konjunktúraciklusára esett, ami további jó lehetőségeket adott Orbán Viktor számára. Nem lebecsülve a kormányfő erőfeszítéseit, de azt világosan látnunk kell, hogy volt némi szerencséje abban, hogy a gazdasági válságnak nem a depressziós ciklusában vette át a hatalmat, tehát a kezdeti tűzoltást sem neki kellett elvégeznie. Így azonban a Fideszes kommunikáció nyugodt lelkiismerettel varrhatta a Gyurcsány-kormány nyakába mindazt, amit az emberek elszenvedtek a gazdasági válság kirobbanásakor. De a lényeg az, hogy 2013 után a konjunktúraciklus következett, amikor a nemzetközi gazdaság rohamosan, szinte robbanásszerűen fejlődött, és ennek nyomán a hazai gazdaság is feltápászkodhatott és életre kelt. Ma ennek a gyümölcseit élvezheti az Orbán-kormány és használhatja ki a politikai céljainak a megvalósítására. S ebbe belefért még az a 20 milliárd forint kidobása is, amit a népszavazásra és az ezzel kapcsolatos kampányra költött el...

ITT OLVASHATÓ 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.