2016. november 3., csütörtök

A SZABAD SAJTÓNAK AZ IS A FELTÉTELE, HOGY A TÁRSADALOMBAN IGÉNY LEGYEN RÁ - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.11.03.
 

A Le Monde vezércikkben minősíti sajnálatosnak, hogy a mostani lengyel vezetés a keleti tábor mellett döntött és teljesen elszigeteli az országot az unió többi részétől.Az elemzés szerint a helyzet már odáig jutott, hogy jeges hideg állt be Varsó és két legfontosabb EU-s partnere, Németország és Franciaország között. Olyannyira, hogy francia részről lemondták a három államot tömörítő Weimari Háromszög e hónapra tervezett párizsi tanácskozását. Ez egyben jelzi, hogy leállt az a dinamizmus, ami Lengyelországot a földrész egyik motorjává tehette volna. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az új lengyel kormány a nemzetközi kereskedelem és a diplomácia játékszabályainak felrúgásával érvénytelenítette a közbeszerzés alapján megkötött szerződést, amelynek értelmében a franciák 50 katonai helikoptert szállítottak volna. Ezek után Hollande elnök lefújta küszöbön álló varsói látogatását, a lengyelek pedig minden tender nélkül 21 amerikai helikoptert vettek. Ám az ellentétek túlmennek ezen a sértésen. Érintik a menekülteket, az unió jövőjét, az európai védelmet, a jogállamot és a közös értékeket. Ilyen helyzetben a hármas összejövetel legfeljebb arra lett volna jó, hogy igazolja Lengyelország Európa-ellenes álláspontját.

Ebben a játékban azonban Kaczynski mindent elveszthet. Miközben igen tapintatlan a németekkel és a franciákkal, már nem számíthat a britekre. Ugyanakkor nyílt viszályba keveredett Brüsszellel, miután visszautasította annak ajánlásait az Alkotmánybíróság ügyében. Az EU-ban egyetlen igazi szövetségese van: Orbán Viktor. A kommunizmus bukása után úgy látszott, hogy a lengyelek az egyik erőközpontot alkotják majd Európában, ám ők az elszigetelődést választották. Kár.
Financial Times

Egy neves amerikai külpolitikai szakértő szerint a következő amerikai elnöknek mindenekelőtt Európával kell foglalkoznia – a többi közt azért, mert az orosz agresszió az egykor egységes földrészt veszélyezteti. Nicholas Burns, aki külügyminiszter-helyettes volt, jelenleg pedig a Harvardon tanít, rámutat, hogy az amerikaiak már most is aggódva nézik azt a komoly, szélsőjobboldali-populista lázadást, amelyhez hasonló a 30-as évek óta nem volt a kontinensen. A reakciós Orbán Viktor már hatalomra jutott, a Jog és Igazságosság pedig gondot jelent mind Brüsszel, mind Washington számára. Azon kívül Merkel és mások joggal kérnék a Fehér Ház új gazdáját, hogy az Egyesült Államok fogadjon be az eddiginél lényegesen több menekültet. Végül pedig fontos, hogy az EU a jövő hónapban teljes mértékben hosszabbítsa meg Oroszország elleni szankciókat, mert minden más gyengítené a még hivatalba sem lépett elnök pozícióját.

Az erőszakos orosz fellépés miatt sürgető, hogy Amerika 2017-ben telepítsen csapatokat Lengyelországba és a balti köztársaságokba. Csak így lehet feltartóztatni Putyint, de közben meg kell próbálni együttműködni vele, Irán, Afganisztán, Észak-Korea és Szíria ügyében. Hillary Clinton volna az a vezető, aki határozottan kiállna az európai partnerek mellett. Ő érti, hogy Amerika sorsa nagyban függ az öreg földrészhez fűződő kapcsolatoktól, főleg válságok idején. Trump ezzel szemben bizonyította, hogy nem volna képes eleget tenni a felelősségének. Folyamatosan leértékeli a Nato-t, nyilvánosan dicséri Putyint
...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.