2016. november 10., csütörtök

BARTUS LÁSZLÓ: MÁRIS POLGÁRHÁBORÚ FENYEGET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.11.10.


Az amerikai városokban spontán tüntetések kezdődtek Trump ellen. A többségében fiatal tüntetők azt kiabálják Trumpra, hogy "Not my president". "Nem az elnököm". Ez azt jelenti, hogy nem fogadják el Trump legitimitását. Ha valamelyik fél nem enged, ez a helyzet bármikor polgárháborúval fenyeget.

Márpedig a protestálók nem engedhetnek, mert ha engednek, Trump felszámolja az amerikai alkotmányos demokráciát. Nézzük meg az erővonalakat, s öntsük tiszta vizet a fejekbe.

A tüntetők nem azért tiltakoznak, mert nem ismerik el a választás törvényességét. Nem a választás eredményét vitatják. Nem azért tiltakoznak, mert nem azt választotta a többség, akit ők szerettek volna. Ezért Amerikában nem tör ki lázongás, ahogy ilyen eddig sem történt. A megválasztott elnök legitimitását azért nem fogadják el, mert az elvei és a programja ellentmond az amerikai alkotmánynak, a diszkrimináció tilalmának, az emberi méltóság, a velünk született jogok tiszteletének.

Olyan ember, akinek az elvei tagadják az amerikai alkotmányt, nem legitim elnök. Attól a nép megvonhatja a legitimitást. A legitimáció a polgárok engedelmességi készségét jelenti. Szabó Miklós meghatározása szerint "az a politikai rendszer legitimált, amellyel szemben akkor is fennáll az állampolgárok engedelmességi készsége, amikor az illető rendszer nincsen olyan hatalmi eszközök birtokában, hogy az engedelmességet erővel kikényszerítse, illetve nem szorul rá, hogy ezeket használja".

Amikor Trump az amerikai társadalom egyes kisebbségeit a bűnözéssel azonosítja, faji alapon megkülönbözteti, ellenük a kollektív bűnösség elve alapján szankciókat ígér, az illegális feketemunkásokat gyilkosokkal azonosítja, akkor az alkotmányos alapjogokat sérti. Trump ezt tette a mexikóiakkal, a spanyolajkúakkal, a feketékkel, a muszlimokkal, a melegekkel, legutóbbi kampányfilmjében a zsidó világ-összeesküvés taglalásával a zsidókkal, a nőkkel, hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezek fasiszta és náci ideológiák, alkotmányellenes és alkotmánysértő megnyilvánulások.

Ezek miatt a nép joggal vonja meg az elnök legitimitását. Joggal mondja azt, hogy aki a kisebbségeket támadja, aki rasszista, aki faj, vallás, bőrszín, származás és nem alapján megkülönböztet, bűnözéssel azonosít, annak nem engedelmeskedem, mert sérti az alkotmányos jogaimat és az emberi méltóságomat. Ha a nép egy része ezt a legitimitást megvonja és azt a megválasztott elnök nem veszi tudomásul, vagy nem tesz olyan lépéseket, amellyel a legitimáció helyreállítható, akkor polgárháborús helyzet áll fenn.

Mindezért a felelősség kizárólag a republikánus pártot terheli, hogy nem hívta vissza Trumpot, mint a párt elnökjelöltjét abban a pillanatban, amikor az alkotmányellenes megnyilvánulásai miatt a legitimáció kérdése felmerülhet. A republikánus párt a saját szélsőjobboldali többsége, a Tea Party mozgalom foglya, amelynek elvei nem állnak távol Trumptól, ezért a republikánus párt saját elfajzott szavazótáborával találta volna magát szemben. De Trumpot ennek ellenére vissza lehetett volna hívni, és elfogadták volna. Különösen a nőügyek után, amikor a pártvezetés is elhatárolódott tőle...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.