2016. november 23., szerda

CHRISTOPHER ADAM LEVELEA MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS NEMZETI ÖSSZETARTOZÁS BIZOTTSÁGÁHOZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Christopher Adam
2016.11.21.


Tisztelt Pánczél Károly Elnök Úr és Tisztelt Szávay István Képviselő Úr!

A magyar Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának 2016. március 22-ei jegyzőkonyvére utalok, amely Somorjai Ágnes, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács örökös tiszteletbeli elnökének a beszámolóját foglalta össze a kanadai magyar diaszpóráról. Szávay úr kérdése és Somorjai asszony válasza engem személyesen, illetve lapomat – a Kanadai Magyar Hírlapot – érintette.

Javosolnám, hogy amennyiben kérdései vannak a Kanadai Magyar Hírlapról, annak vélt “szélsőségesen szélsőliberális hangneméről”, arról hogy “kik ezek,” illetve, hogy “kik pénzelik ezeket”, eredményesebb lehet erről magát a lapot kérdezni, annak szerkesztőjét és tulajdonosát. Amennyiben ezt tette volna az Önök bizottsága, akkor le szögezhettem volna, hogy:

1. Nem vagyok és nem is voltam a Demokratikus Koalíció “kanadai fiókjának” a vezetője, sem pedig annak az alapítója. Ilyen fiókszervezet nincs, soha nem is létezett és soha nem volt bejegyezve Kanadában ilyen jellegű szervezet.

2. A Kanadai Magyar Hírlapot 2004 februárjában alapítottam 23 évesen, kanadai születésű és magyar származású egyetemistaként. A lapot akkori garzonlakásomból szerkesztettem a Québec tartománybeli Gatineau városából. Akkoriban a hangsúly a kanadai közéleti hírek magyar nyelvű közlésén volt. Ez könnyen ellenőrizhető az OSZK Elektronikus Periodika Archívum és Adatbázisán keresztül.

3. A Kanadai Magyar Hírlap egy non-profit vállalkozás. Zsebből, önerőből pénzelem, szerzőink bérmentve, honorárium-nélkül írnak. Az egyetlen alkalom, hogy valaha támogatást kaptunk volna Magyarországról, az a 2015-ös Szabad Sajtó-díjhoz fűződő háromszázezer forint volt, ami elegendő volt arra, hogy Budapestre utazzak és átvegyem a lapom nevében a kitüntetést.

4. Ellenben olyan kanadai magyar szervezetekkel, amelyek közül volt példa az elmúlt másfél évben arra, hogy hatszázezer dollárnál is több állami támogatást kért és kapott a magyar államtól, a Kanadai Magyar Hírlap nem tartja helyénvalónak, hogy a magyar adófizetők finanszírozzák a nyugati diaszpóra szervezeteit, annak sajtótermékeit és egyesületeit.

Tisztelettel:

Christopher Adam
Főszerkesztő
Kanadai Magyar Hírlap


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.