2016. november 27., vasárnap

EGY LEGENDA VÉGE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.11.26


Hát meghalt a Comandante, az élő legenda, és vele együtt meghalt az ifjúságunk is.
Ő volt a nagybetűs Hős, maga volt a Forradalom, a hétfejű sárkánnyal szembeszálló kisember, a példakép.
Ritka állatfaj egyik utolsó képviselője volt, a hivatásos forradalmáré, aki életét egyetlen célra - népe boldogulására tette fel.

Könnyű dolga nem volt, ellenségei számosak s hatalmasak voltak, az amerikai Cosa Nostra éppúgy meg akarta gyilkolni, mint a CIA, az Egyesült Államok titkosszolgálata, vagy a Kubából a forradalom elől elmenekültek szervezetei.
Érzékletes képet fest erről a Keresztapa című film,
Túlélte a merényleteket, túlélte a rakétaválságot, a partraszállási kísérletet a Disznó-öbölben, túlélt tíz amerikai elnököt, túlélte a Szovjetuniót, túlélte magát a kubai szocializmust is, mely halálával olyanná vált, mint a halott ember szakálla, mely még kis ideig nő, de ez csak a látszat...
Ha még kicsit belehúz, lehet, túlélte volna az Egyesült Államokat is...
Ellenségei diadalünnepet ülnek, ami kívülnézetből kissé nevetségesnek tűnik egy kilencvenéves ember természetes halála esetén, de hát mindenki azzal főz, amije van, ellenségeinek, reménybeli gyilkosainak ez az ok jutott az ünneplésre.
Az ostobák persze majd kommunistáznak egy nagyot ebből az alkalomból is, mert nem tudják, hogy belőle ellenségei csináltak kommunistát.
Fidel Castro éppen annyira volt kommunista, mint Jézus Krisztus, viszont a szó jó értelmében vett
nacionalista volt, aki az imperialista elnyomás és kizsákmányolás ellen harcolt Latin-Amerikában, ott, ahol ez az elnyomás mindennapi életélménye az embereknek, ahol az Impérium - a Birodalom - súlya érzékelhetően ránehezedik a térség országaira.
Forradalma egyetlen dolog miatt lehetett sikeres: Kuba népe a maroknyi forradalmár mellé állt, mert saját bőrén érezte helyzete tarthatatlanságát.
Castro és társai azt gondolták, hogy a kubai forradalom csak az első mozzanata lesz a Latin-Amerikán végigsöprő forradalmi hullámnak, azt gondolták, hogy a tények és a forradalmi szikra exportálása elegendő lesz ahhoz, hogy lángba boruljon az Egyesült Államok hátsó udvara.
Tévedtek, és erre a tévedésre ráment barátja és bajtársa, aki társa volt a felkelés elindításában, Che Guevara...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.