2016. november 15., kedd

EGYÉL ÚGY, MINT EGY GÖRÖG!

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: sztogi
2016.11.14.


Mediterrán konyha és egészség - sokszor halljuk ezt a párosítást, és nem véletlenül. Tenger, napsütés, olajbogyó, paradicsom és a megunhatatlan feta sajt! Ezek mind a görög konyha alapanyagai, a mindennapi étkezések elmaradhatatlan részei. És akkor a változatos édességről még nem is beszéltünk!

A Földközi-tenger környékén élő emberek milliói a mediterrán étrend szerint élnek. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy ezeknek az emberek a körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidéken élőknél. A mediterrán étrend magas flavonoid tartalma révén a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti. Bőséges zöldség- (nyersen és főzelék formájában) és gyümölcsfogyasztáson, rendszeres tej, bor, burgonya fogyasztáson, olívaolaj felhasználásával készült ételeken alapul, de az omega-3 zsírsavak forrásának számító tengeri halakban és diófélékben is gazdag.

NA DE MIT ESZNEK A GÖRÖGÖK?

Mindennapjaikban a görögök rengeteg zöldséget, gyümölcsöt, halat, tésztát esznek, és elenyészőbb mennyiségű fehér, illetve vörös húst. Megszokott, hogy a háztartásokban főfogásként egytálételt főznek, amihez salátát, kenyeret és feta sajtot fogyasztanak. Levest főételként készítenek (pl. bablevest, hozzá kenyeret és olajbogyót fogyasztanak).

Görögországban nem szokás több fogásos menüt főzni ebédre.

Zöldséget, gyümölcsöt, olívabogyót, halat a heti helyi termelői piacon szerzik be a háziasszonyok. Általában az egész hétre bevásárolnak itt. A nyugdíjasok általában a gyermekeik számára is bevásárolnak, ha azok dolgoznak, és nem tudnak eljutni a piacra. Mivel a zöldségek fontos szerepet játszanak a görög gasztronómiában, ezért a heti nagybevásárlás egyik legfontosabb helye mindenképp a „laiki”, a piac...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.