2016. november 24., csütörtök

GLECCSER VÉGVESZÉLYBEN - OLVAD AZ ALETSCH

TUDOMÁNYON BLOG
Szerző: Kovács Bence
2016.11.23.


A Svájcban található Aletsch az Alpok leghosszabb gleccsere a maga 23 kilométeres hosszával, azonban svájci kutatók riasztó jövőképet vázolnak fel róla: jégmennyiségének 90%-a olvadhat el a század végére, miközben hossza jelentős részét is elveszítheti.

A globális felmelegedés hatására gyermekeink, unokáink már egy egészen más Alpokat fognak megismerni – véli Andreas Vieli glaciológus.


Meglepő méretek

A legutóbbi jégkorszakok során az Aletsch – a Rhone-gleccserrel összenőve – olyan méretűre hízott, hogy egészen a mai Lyon határáig nyúlt, hossza jelentősen meghaladta a 100 kilométert is (pedig ennél csak jelentősebb eljegesedések voltak, például a korábban tárgyalt
Hólabda Föld). A jégkorszak végén természetesen visszahúzódott a mélyebben fekvő területekről. A XIV-XIX. századok során egy Kis Jégkorszaknak is nevezett hűvösebb időszak végére érte el legutóbbi maximumát a gleccser, azóta folyamatosan húzódik vissza – nagyjából 3 kilométert vesztett a hosszából, és egyes helyeken akár 300 métert is a vastagságából.

Jelenleg hossza körülbelül 23 km, vastagsága a Concordia területen eléri a 900 métert – ez az a része a jégfolyamnak, ahol 3 kisebb jégár egybeolvadásával indul meg a fő folyás a völgy irányába. Ennek az összefolyásnak köszönhető a fenti képen látható két vastag sötét sáv a jégárban. A gleccserek ugyanis hatalmas mennyiségű hordalékot szállítanak magukkal (moréna), amelyek főleg a jégfolyam két oldalán állnak össze. Két gleccser összeolvadásakor az oldalmorénákból középmorénák válnak, amiket a közrefogó jég haladó mozgása hordoz magával a völgy felé. Az Aletsch 4160 méteres magasságból egészen 1650 méterig ereszkedik le, miközben 82 km2-nyi területet fed be.

Becslések szerint a jég súlya 27 milliárd tonna, és ha ez mind egyszerre olvadna el, akkor a Föld minden lakosának napi 1 liter vizet tudna biztosítani 4,5 éven át...


ITT OLVASHATÓ

43 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.