2016. november 26., szombat

HELLO DONALD, VIKTOR VAGYOK, UGYE EZ EGY CSODÁLATOS BARÁTSÁG KEZDETE!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.25.


Egyelőre nagy a szerelem Donald Trump és Orbán Viktor között, ám néhány hónap múlva véget érhetnek a mézeshetek közöttük. A frissen megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt ugyanis még következmények nélkül ígérgethet és veregetheti a vállát olyan külföldi politikusoknak, akiket csak hírből ismer. Orbán most abból indul ki, hogy az ellenségem ellensége a barátom, ám a képlet nem ilyen egyszerű. Trump ugyanis lassan szembesülni fog a tényekkel, így többek között arra is rá fog jönni, hogy a szavak és tettek előbb utóbb elválnak egymástól a politikában.

Donald Trump új világot ígért az amerikaiaknak, amit részben meg is kapnak, akár akarják, akár nem, ám az új elnök úthengere nem biztos, hogy messzire jut ezen a sztrádán. A világ legerősebb hatalmának első embereként is figyelembe kell majd vennie olyan globális szempontokat, melyekről valószínűleg még nem is hallott az eddig főként az ingatlanbizniszben utazó milliárdos. Nem lehet ugyanis az amerikai filmek stílusában rosszfiúkra és jófiúkra osztani a világot, olykor a gengszterekkel kell egyezkedni, a kedves srácokat pedig néha jól kupán kell verni. Ezt hívják úgy, hogy pragmatikus politizálás, és ezért nincs értelme arról beszélni, hogy vége az ideológiai alapú politizálásnak a világban, hiszen e két szegmens egymás mellett létezik a gyakorlatban.

Orbán Viktor szerint ugyanis Donald Trumppal most olyan elnöke lesz Amerikának, aki "ideológiailag nem korlátozott, tehát nyitott ember", és sokkal inkább a siker, a hatékonyság és az eredmény érdekli, mintsem a politikai elméletek. Érdekes, hogy ezt éppen egy olyan ember mondja, aki szinte havonta áll elő olyan új ideológiákkal, melyekről korábban senki sem hallott. A teljesség igénye nélkül említsük meg az unortodox gazdaságpolitikát vagy az illiberális államot...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.