2016. november 14., hétfő

ÍGY VESZÍTHETED EL A VAGYONOD

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: azenpenzem.hu
2016.11.11.


...Zsiday Viktor befektetési szakember, alapkezelő a Portfólió október végi öngondoskodás konferenciáján arról tartott előadást, hogy a vagyonmegőrzéshez nem az inflációt, hanem a nominális GDP-növekedést kell elérni. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az egyes országok adósságállománya olyan mérhetetlenül megnőtt, hogy addig nem várható kamatemelés, amíg ezeket valamilyen módon le nem építik. Különben nem lehetne teljesíteni az adósságszolgálatokat. A gazdagoktól a szegények felé kellene átcsoportosítani a jövedelmet az adósság leépítéséhez.

Megoldás lehet az adósság elinflálása. Új jelenség, hogy míg korábban a jegybankok mindenekfeletti függetlenségét hirdették, jelenleg már kooperálnak a kormányzatokkal. Márpedig együtt inflációt tudnak generálni, vissza is fog térni az infláció korszaka.
Zsiday szerint érdemes a japán jegybankot figyelni. A Bank of Japan agresszív módon elkezdte felvásárolni a japán államadósságot. A fejlett világ recessziója oda fog vezetni, hogy bevetik a helikopterpénzt. (Amikor a jegybankok közvetlenül a háztartásokhoz juttatják el a „frissen nyomtatott” pénzt, minden feltétel nélkül. Ez egyébként inflációhoz vezet, elvileg növeli a fogyasztást is.)

Mivel a jegybankok már elkezdték az inflálást, az alacsony kamatok mellett valójában minden évben veszítünk a vagyonunkból a nominális eszközökkel (kötvények, állampapírok, betétek). Éppen ezért a magyar lakosságnak reálhozam eléréséhez reáleszközökbe kell fektetnie. Ez az egyetlen esélye arra hogy a vagyonát meg tudja őrizni. A nominális eszközökkel viszont biztos vagyonvesztést szenvedhetünk el. Hiszen a jegybankoknak az a célja, hogy a nominális eszközökbe fektetett vagyon veszítsen az értékéből. Zsiday szerint éppen ezért racionális lehet még drága vagy túlértkelt eszközt is megvásárolni. De persze a bukás lehetősége is benne van a pakliban. 

A pénzpiaci és kötvényalapok legfrissebb, 2016. november 10-i részletes hozamát itt találja.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.