2016. november 7., hétfő

KÉT NAPPAL A VÉGE ELŐTT AZ FBI ÚJRA MINDENT FELBORÍTOTT! - AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLASZTÁS PERCRŐL PERCRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.11.07.


Továbbra is nagyon szoros az amerikai elnökválasztás véghajrája. A tegnapi napon sem sikerült egyik jelöltnek sem meggyőző előnyre szert tenni, ám Clinton kicsit örülhet, hisz az FBI bejelentette, továbbra sem talált bűncselekményre utaló jelet emailszerverei körül. A Kettős Mércén vasárnaptól szerda reggelig élőben követjük a véghajrá eseményeit, és összefoglaljuk, mi mindent kell tudni a jelöltekről. Tegnapi élő közvetítésünket itt találjátok. Cikkünk folyamatosan frissül, tartsatok velünk!

8.10 - Hogy szavazzanak a baloldaliak?

A kétpárti rendszer egy valamire biztosan jó: 4 évente összeugrasztja a “pragmatikus” és az “idealista” progresszíveket. Idén sincs ez másképp, a demokrata mainstreamtől balra helyezkedő szocialisták és környezetvédők tábora megoszlik abban a kérdésben, hogy a fasiszta Trump elnökségének megakadályozása érdekében igazolható-e arra a Hillary Clintonra szavazni, akinek politikai pályafutása nem éppen a társadalmi és környezeti igazságosságért való harcról szólt, vagy a zöld-párti Jill Stein a helyes választás. Annak, hogy ez a tábor hova szavaz, akár döntő jelentősége is lehet, emlékezzünk csak 2000-re, amikor is az environmentalista Ralph Naderre leadott balos protest-szavazatok Bush felé billentették a választást.

Susan Sarandon színész és környezetvédő aktivista például, aki a Sanders-kampány egyik legaktívabb szószólója volt, bármennyire is veszélyesnek tartana egy Trump-elnökséget, nem hajlandó olyan jelöltre szavazni, aki nem áll ki feltétel nélkül az olyan társadalmi küzdelmek mellett, mint a
Standing Rock-i őslakosoké. Ahogy számára az sem meggyőző érv, hogy Clinton nő. “Nem a vaginámmal szavazok” - mondta a BBC műsorában.

Bernie Sanders, a szocialisták pápája azonban Hillary Clinton támogatására buzdít. Szerinte a progresszívek számára a helyes stratégia az, ha mindent megtesznek Hillary győzelméért, hogy aztán számonkérhessék rajta progresszív ígéreteit, amelyet a Sanders-kampány támgatásának fejében a demokrata választási platformra kényszerített.


7.00 - Hogyan sül el a rassz-kártya?
Az idei választási kampányban - az elmúlt 40 évben szokatlan mértékben - kiemelt jelentőséget kapott a rassz kérdése, ennek oka pedig az a jelenség lehet, amit "
a fehérség válságának" hívhatnánk. A fehérséggel járó előjogok lassú olvadása, és önmagában az, hogy a fehér többség hagyományai, vallása, kinézete immár nem jelenti egyszersmind a közösség tagjai számára alapértelmezett, "normális" hagyományt, vallást, kinézetet. A fősordatú elemzési irány szerint Trump éppen a fehér középosztály státuszvesztéstől való félelmének szüleménye. A 3 év alatti gyerekek több mint fele ma már nem fehér, a külföldön születettek száma az elmúlt 50 évben megnégyszereződött, az USA elnöke fekete: ezek a jelenségek hajlamosították a fehér lakosság egy részét a rasszista demagogiára, és Trump pontosan erre építette kampányát.

Kedden az is kiderül, mennyire mozgósítják Trump rasszista beszólásai a hagyományosan a legerősebb demokrata bázisnak számító fekete lakosságot. A Clinton-kampány mindenesetre láthatóan létszükségletnek tartja, hogy az afro-amerikai lakosság elmenjen szavazni...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.