2016. november 17., csütörtök

KEVÉS DOLOG ÍRJA LE JOBBAN, MI A BAJ MAGYARORSZÁGON, MINT A SZOLNOKI VÉN KURVÁZÓ POLGÁRMESTER TÖRTÉNETE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.16.


A szolnoki közgyűlésen még októberben tiltakoztak helyi anyukák és nagymamák az ellen, hogy egy játszóteret parkolóvá alakítsanak. A polgármesternek bekapcsolva maradt a mikrofonja, így hallani lehetett, hogy miután meghallgatta a tiltakozókat, levénkurvázza az időseket. Szalay Ferenc ezután természetesen bocsánatot kért, kétszer is. Először arra hivatkozott, hogy a róla szóló pletykák miatt volt ideges, majd másodszori bocsánatkérésében azt mondta, egy másik, magánjellegű ügyet érintett megjegyzése.

Az esetben mégsem az az érdekes, hogy egy pökhendi politikus lenézi a választókat, hogy a polgármester semmibe veszi, pusztán akadálynak tekinti a lakosokat. Magyarország az elmúlt évben a hűbérurak országa lett, ahol a politikusok bármit megtehetnek a választóikkal, sajnos ebben nincs meglepetés. De a történet több ponton megmutatja, ez hogyan alakulhatott így.

A Szolnok Tv-ből ugyanis utólag egyszerűen kivágták azt a részt, amelyben a kijelentést hallani lehet. A helyi MSZP csupán azért tudta nyilvánosságra hozni a felvételt, mert valaki az élő adást rögzítette. A három szolnoki sajtótermék közül sem számolt be egyik sem az ügyről. A helyi választók csak akkor értesülhettek róla, ha az országos médiát nézték vagy olvasták. Pedig annak a városi esetnek, ami az országos médiában címlapra kerül, a városi médiában is ott a helye.

A helyi sajtó cenzúrája, amit ebben az esetben látunk, csak még durvább lesz a következő időszakban. A Fidesz a Népszabadság tulajdonosa, a Mediaworks megvásárlásával 13 megyei lapra rakta rá a kezét. Bár eddig is rendelkezett a kormánypárt jó pár helyi lappal és médiával, a nagy országos kiadók által üzemeltetett lapok eddig a helyi médiaszabadságot jelentették. 12 megyét pedig már kikapcsolt ebből a Fidesz. A hírek szerint pedig rá akarja tenni a kormánypárt a kezét a Russmédiára, ami északkelet-magyarországi megyei napilapokat ad ki, és a Lapcom csoportra, aminek a Kisalföld, vagyis a legnagyobb példányszámú politikai napilap, és a Délmagyarország is a birtokában van.

Ezeknek a lapoknak, és a helyi sajtónak pedig saját közönsége van. Azok, akik ezeket a médiatermékeket olvassák, a legtöbbször nem olvasnak, néznek, hallgatnak országos médiákat, a kutatások szerint kisebbségük találkozik leginkább az m1, az RTL Klub, és a Kossuth rádió híreivel. Tehát ha a megyei lapok fideszesek lesznek, az általuk megszerzett információ majdnem teljes egészét a kormánypárt fogja kontrollálni. Ugye értjük, hogy ez miért óriási probléma?

Aki változást akar elérni Magyarországon, aki le akar számolni ezzel a feudális, pökhendi, a választókat semmibe vevő politikával, annak először itt kell változást elérnie. Mára a vidéki nagyvárosokban lényegében megszűntek  a helyi médiák, és lassan elsorvadnak a helyi közösségi terek és a helyi civil szerveződések. Ez a folyamat a helyi politika és nyilvánosság megszűnését jelenti. Pedig ez az, ami gátat tudna szabni a kiskirályok hatalmának.

Tehát ha valaki változást akar elérni, annak helyi lapokat kell alapítani, helyi közösségi tereket létrehozni, helyi politikával foglalkozó eseményeket szervezni, vagy ilyeneket támogatni. Ugyanis bár Budapestről úgy tűnhet, hogy a Facebook, meg az Index majd elviszi az embereknek a híreket, de a valóság az, hogy ez nem így történik...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.