2016. november 8., kedd

KI FIGYEL ODA? AUSZTRIA VÁLASZTÁSA HATÁSSAL LESZ EGÉSZ EURÓPÁRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Avi ben Giora
2016.11.07.


A világ figyelme soha sem olyan eseményekre irányúl, amik jelentőségüknél fogva, csak egy bizonyos terület érdeklődésére tarthatnak számot. Anno nagy vihart kavart és a tudósítások vezető helyein szerepelt az ausztriai bundesprezident (államelnök) választás. Az államelnöknek tényleges politikai hatalma nincsen. Pusztán reprezentációs feladatai vannak. Külföldi látogatások során ő az aki képviseli az országot. Bizonyos kérdésekben beleszólhat dolgokba, mint új választások kiírása, vagy egy törvénymodósítás javaslat elutasítása illetve megszavazása. A választás több fordulós. A megszokottól eltérően idén kissé operettszerüvé alacsonyodott. Az első körben több résztvevő indul és nevez. Az első forduló végeztével a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut tovább. A „selejtezők” során sem a szociáldemokrata (SPÖ), sem pedig a néppárti (ÖVP) jelölt nem jutott tovább.

Meglepetésre az alig ismert Norbert Hofer a szabadság párt (FPÖ a néhai Jorg Haider pártja) jelöltje és a Zöldek egykori vezetője Alexander van der Bellen kapták a legtöbb szavazatot. Már ebben a fordulóban is érezhető volt, hogy valami nem „úgy alakul” ahogy azt bizonyos körök eltervezték. A szavazatszámlálás során egy párton kívüli képviselő Ingmard Griss is úgy tűnt, hogy esetleg beleszólhat a küzdelmekbe, ám nem sikerült. A választások másnapján derült ki, hogy Van der Bellen „csupán” cirka harmincezer szavazattal kapott többet mint Norbert Hofer.

Az FPÖ választási csalással vádolta meg a Zöldeket. Az alkotmánybírósághoz fordultak és az alkotmánybíróság döntése alapján meg kell ismételni a választásokat. Még juliusban egy közvéleménykutatás olyan eredményt hozott, hogy ha augusztusban tartanák a választást, azt cirka négy százalékos fölénnyel Van der Bellen nyerné. Sokáig kérdéses volt az új időpont. Egyesek szeptembert javasolták, majd októbert, míg végül december negyedikére tűzték ki az időpontot.

A nyár folyamán a szélsőjobboldali Heinz-Christian Strache és az FPÖ nagyszabású kampányba kezdett. Plakátokat ragasztottak ki szerte az országban ahol Hofer mellett agitáltak. Strache és Hofer még egy izraeli „kirándulást” is beszerveztek melynek keretében ellátogattak a Jad Va Sémbe. (később sok ellentétes egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot erről a látogatásról. Például, hogy hivatalos és nem magánlátogatás volt. Ausztria megcáfolta az állítást akárcsak Izrael, hogy a látogatásnak bármilyen hivatalos jellege lett volna.)

Nem volna ennyire érdekes a dolog, ha a választások kimenetele nem fenyegetné az osztrák belpolitikai küzdelmeket is. Strache és az FPÖ már nagyon régóta tervezgette, hogy valami úton módon kiharcolják az új választásokat. Elképzelésük szerint a régi, Wolfgang Schüssel neve alatt jegyzett koalíciós kormányt kéne visszaállítani, ám úgy, hogy az FPÖ legyen az irányító, és az ÖVP pusztán csak a „másodhegedűs” szerepét kapná...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.