2016. november 16., szerda

KISZÁMOLTUK A KVÓTAKAMPÁNY TELJES ÁLLAMI KÖLTSÉGÉT: 17 MILLIÁRD FORINTOT VERTÜNK EL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor-Erdélyi Katalin
2016.11.15.


A népszavazás előtti héten az Átlátszó 15 milliárd forintra becsülte a kvótareferendumot megelőző EU- és bevándorlásellenes kampányköltést, a Miniszterelnöki Kabinetiroda viszont a népszavazás után 6,7 milliárd forintban jelölte meg a kormányzati kampány költségét. Az elmúlt napokban az augusztusban kötött szerződésekről is megjelentek a közbeszerzési tájékoztatók, így a tényszámok alapján egy újabb, még pontosabb összesítéssel jelentkezünk.

Előzmények
Felszólította a Miniszterelnöki Kabinetirodát a NAIH, hogy tegyen eleget adatigénylésünknek
A tíz legdurvább történet a kvótareferendum-kampányból
Csetényi üzlettársa kaszált a kvótakampány rádióreklámjaival
A nyomtatott sajtóban a Mediaworks profitált a legtöbbet a kvótakampányból
A kormányzati tájékoztató kampány milliárdjai – titkolják, hogy hova megy a közpénz
Kvótamenekültenként több mint 7 évnyi ellátás árát költöttük gyűlöletkampányra
A ’hivatalos’ kormányzati számok és minden más számítás közti ellentmondás két körülményen alapul.

Az egyiket könnyű átlátni és korrigálni: a Kabinetiroda az érintett közbeszerzések értékének megállapításakor is alkalmazott nettó összegekkel számol, ugyanakkor a szerződéses szolgáltatások után meg kellett fizetni az áfát is. A Kabinetiroda azzal érvel, hogy az visszafolyik a költségvetésbe, ami igaz is, de ettől még itt is be kellett tervezni a költségvetésbe és ki kell fizetni, mint ahogy más közkiadások forrásának tervezése esetében is számolni kell az azok után befizetendő adókkal és más közterhekkel.

Nem mellesleg ez a piaci ár is, hiszen ha magánmegrendelő – például, ha pártkampányt nem az adófizetők finanszíroznának, akkor a Fidesz – fizette volna a kampányt, akkor neki is a bruttó összegeket kellett volna megfizetnie. Ennek megfelelően szerintünk az összevethetőség érdekében az áfával növelt összegekkel ésszerűbb számolni, de az alábbi összesítésben a könnyebb áttekinthetőség kedvéért a nettó és a bruttó összegeket is feltüntettük...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.