2016. november 10., csütörtök

"MÁR NEM LÁTOK ITT SEMMILYEN JÖVŐT"

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.10.


„Amikor Angliába jöttem, úgy gondoltam, ez számomra nagy esélyt jelent a jobb életre, új képességek elsajátítására, mindezt kellemes emberek társaságában. De több mint 7 év itt tartózkodás után azt mondtam: elég volt, már nem akarok többet itt lenni.” Ezeket a szavakat a lengyel Joanna Kalinowska mondta a BBC brit közszolgálati televízió riportfilmjében. Mivel a filmben sok érdekesség elhangzik, ami azt gondolom, sok magyarra ugyanúgy igaz lehet, mint a lengyelekre, összefoglaltam nektek a legérdekesebb részeket.

Az nem újdonság, elég sok szó esett róla a Határátkelőn is, hogy a Brexitről szóló népszavazás után megváltozott a bevándorlókkal kapcsolatos hangulat a szigetország egyes részein. Elsősorban a lengyelek kerültek a támadások középpontjába (nem csoda, hiszen sokan velük azonosítják a teljes uniós, kelet-európai bevándorlás jelenségét), nem csoda, hogy közülük egyre többen gondolják úgy, hogy ideje lenne máshol, akár otthon, keresni a boldogulást.

A bevezetőben említett Joanna Kalinowska például úgy látja, a referendum egyértelműen fordulópontot jelentett, ettől kezdve erősödtek fel a lengyelellenes hangok, és lett a korábbinál kevésbé vonzó kilátás az angliai élet.

„A kislányommal beszélgettünk lengyelül az utcán, viccelődtünk, nevetgéltünk, amikor egy férfi odafordult hozzánk és azt mondta: Angliában beszélj angolul… vagy menj vissza a saját országodba. Én azt feleltem neki: a gyerekemmel beszélek, és a gyerekemmel a saját nyelvemen beszélek. Ez az én országom is, nekem is ugyanolyan jogaim vannak. Mire ő azt mondta: már nincsenek itt jogaid” – mesélte a Poole városában élő Joanna.

A nő négy hónapja veszítette el munkáját a helyi élelmiszergyárban, és most már a külföldre költözésen gondolkodik. „Már nem látok itt semmilyen jövőt, különösen nem azt követően, ami a Brexit után történt” – tette hozzá...


ITT OLVASHATÓ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.