2016. november 10., csütörtök

MEGALÁZÓ BÁNÁSMÓD AZ ÓVODÁBAN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: OS
2016.11.10.


Nem kisebb hibát, hanem jogsértést követett el az az óvónő, aki egy fegyelmezetlen gyermek kezét összekötözte, így reagálva az óvodás agresszivitására. Ezt állapította meg Székely László ombudsman, aki szerint az óvónő visszás válaszát kiváltó helyzet kialakulása eleve megelőzhető lett volna akkor, ha az óvoda még időben kezdeményezte, javasolta volna a gyermek szakértői vizsgálatát. Így már korábban lehetőség lett volna arra, hogy a magatartási problémás gyermek megfelelő pedagógia ellátást, támogatást és segítséget kapjon.

Az alapvető jogok biztosa sajtóhírekből értesült arról, hogy Kaskantyú község óvodájában az óvónő megkötözte az egyik fegyelmezetlen gyermek kezét. Az ombudsman hivatalból vizsgálatot indított, megkereste az Óvoda vezetőjét, az önkormányzatot és az ügyben nyomozást folytató rendőrséget. Az ombudsmani jelentés kiadását késleltette, hogy a biztos megkeresésére több érintett szerv vagy hiányos, vagy el nem fogadható tartalmú választ küldött.

A vizsgálat feltárta, hogy az óvoda a gyermek esetében kettős problémával szembesült: egyrészt kezelnie kellett az óvodai együttélés szabályait átlépő és a többieket zavaró, bántó gyermek magatartását, másrészt pedig valamennyi gyermek számára meg kell teremtenie a biztonságos óvodai nevelés feltételeit. E problémák "kezelésére" döntött úgy az óvónő, hogy az étkezést közvetlenül megelőzően, fegyelmezési eszközként a gyermek két kezét összeköti.

Székely László ombudsman jelentésében felhívta a figyelmet, hogy az emberi méltósághoz való jog a köznevelés intézményeiben is minden gyermeket, életkorra tekintet nélkül megillető alapjog. Ennek alapján tilos a gyermekek testi és lelki bántalmazása, megalázó büntetése. Egy kiszolgáltatott helyzetben lévő kisgyermek mindig többletvédelmet igényel, egy óvodapedagógusnak, azaz szakképzett szakembernek mindenkor felkészültnek kell lennie a gyermekek közötti konfliktusok gyors, szakszerű kezelésére.

Egy ilyen helyzet soha, még egy agresszív magatartású gyermek esetében sem indokolhat "nevelési célzatú", megalázó bánásmódot jelentő intézkedést...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.